Verkkouutiset

Paula Lehtomäki: Yllätyin Venäjä-kielteisyydestä Suomessa

Keskustan kansanedustaja Paula Lehtomäki pitää tärkeänä, että Venäjän kanssa käydään suoraan keskustelua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylen Ykkösaamussa vierailleelta keskustan kansanedustaja, Suomi–Venäjä-Seuran puheenjohtaja Paula Lehtomäeltä kysyttiin, osasiko hän odottaa, että Ukrainan tilanne kehittyisi tämänhetkiseen tilanteeseen.

– En olisi osannut arvioida, että tämä menee näin vaikeaksi. Oli nähtävissä, että Ukrainasta tulee vielä EU:n ja Venäjän välillä vaikea pala. Mutta se, mikä on myös ollut hyvin nopeaa ja jyrkkää, on tämä (Venäjää kohtaan) kielteisen ilmapiirin vahvistuminen Suomessa, enkä olisi uskonut sitäkään, että tämä näin menee, Lehtomäki sanoi.

Ukrainan tilanne sai merkittävimmän sysäyksen helmi-maaliskuussa, kun Ukrainassa tapahtui ensin vallankumous ja pian sen jälkeen Venäjä miehitti Ukraina Krimin liittäen sen itseensä. Keväästä lähtien Ukrainan hallituksen joukot ja Venäjän-mieliset kapinalliset Itä-Ukrainassa ovat käyneet rajuja taisteluita. Länsimaat ovat myös asettaneet talouspakotteita Venäjälle, joka tukee separatisteja, sotilaallisesti, poliittisesti ja taloudellisesti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin järjesti torstaina vuotuisen usean tunnin haastattelutilaisuuden. Putin puhui maan talouden tilasta, Ukrainasta ja venäläisten sotilaskoneiden lennoista.

Putinilta kysyttiin, miksi hän lietsoo kylmää sotaa ja käskee liikkeelle Venäjän lentokoneita, mikä koetaan naapurimaissa provosoivana.

Putinin mukaan Venäjä puolustaa omia intressejään, mutta ei ole hyökkäämässä mihinkään.

Venäläisten sotilaskoneiden aktiivisuus Itämeren alueella on lisääntynyt merkittävästi, mikä on aiheuttanut myös vaaratilanteita siviililentoliikenteelle.

Ylen Ykkösaamu kysyi Lehtomäeltä, ymmärtääkö Putin sen, että Venäjän käytös koetaan provosoivaksi.

– Siitä voi vallita tietysti erilaisia käsityksiä ja juuri tässä tarkoituksessa olisi tärkeää, että myös näitä suoria kontakteja (Venäjään) ja suoraa keskustelua olisi olemassa, jotta puolin ja toisin ymmärtäisimme, miten koemme toistemme toimet. Kyllähän se näkökulma kaikkiin näihin tapahtumiin on hyvin erilainen eri osapuolilla, Lehtomäki totesi.

– Ennen kaikkea tämä lentoturvallisuustilanne Itämerellä on sellainen, että kaikki toimet on tehtävä, jotta kaikki ymmärtävät, että sitä ei saa vaarantaa. Mutta noin muuten kyllä Suomenkin taholta on keskeiset viestit myös Ukrainan kriisiin liittyen pyritty välittämään Putinille suoraan, mikä on hyvä asia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)