Verkkouutiset

”Jätetään tämä sosialidemokraatti pohtimaan” – Entinen pääministeri muistelee Ylellä Mauno Koiviston huumoria

Uuden ulkoministerin nimittäminen vuonna 1993 oli kiireellinen asia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisuuden päivän iltana 12.5. menehtynyt presidentti Mauno Koivisto tunnettiin omaleimaisesta huumorintajustaan. Koiviston aikakauden pääministeri Esko Aho kertoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa tapauksesta, jossa presidentin varsinaissuomalainen huumorintaju kukki hallituskriisin keskellä.

Vuonna 1993 silloinen ulkoasiainministeri Paavo Väyrynen oli yllättäen ilmoittanut lähtevänsä hallituksesta. Ahon mukaan tilanne oli hallitukselle kriisi, ja seuraajasta oli päätettävä kiireellisellä aikataululla. Presidentti Koivisto oli kutsunut Ahon presidentinlinnaan lounaalle yhdessä hänen ja puolisonsa Tellervo Koiviston kanssa.

Tarjolla oli Ahon mukaan hernesoppaa ja lettuja. Presidentti Koivisto oli halunnut pitää keskustelun tavanomaisissa asioissa. Puoliso Tellervo Koivistoa oli kuitenkin tavattomasti kiinnostanut uuden ulkoministerin valinta, ja tämä oli tivannut päätöstä pääministeri Aholta useaan otteeseen.

Presidentti Mauno Koivisto oli kerta toisensa jälkeen nostanut kätensä ja palannut keskustelussa muihin aiheisiin. Esko Ahon kertoman mukaan tilanne oli rauennut odottamattomalla tavalla

– Nyt lähdetään Esko toiseen huoneeseen ja jätetään tämä sosialidemokraatti pohtimaan tätä asiaa itsekseen, oli presidentti Koivisto todennut ja viitannut Tellervon uteliaisuuteen.

– Tämä oli heidän keskinäistä huumoriaan, Aho muistelee.

Esko Ahon mukaan Koivisto oli monella tavalla poikkeuksellinen presidentti. Koivisto ei ollut missään vaiheessa kansanedustajana, vaan koki olevansa voimakkaasti politiikan ulkopuolella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)