Verkkouutiset

500 euron palkankorotuksesta jää käteen 25 euroa. Kelpaako työtarjous?

Yksinhuoltajan 500 euron palkankorotuksesta jää käteen 25 euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies havainnollisti torstaina tiedotustilaisuudessa kannustinloukkujen ongelmaa Suomessa kolmella esimerkillä.

EK:n esimerkissä yksinhuoltaja saa palkankorotuksen 1 500 eurosta 2 000 euroon.

Kyseisessä esimerkissä on oletettu, että yksinhuoltaja asuu Vantaalla, hänellä on kolmivuotias lapsi ja he asuvat 55-neliöisessä kaksiossa, jonka vuokra on 739 euroa kuukaudessa. Kun tuloverot kiristyvät, asumistuki poistuu ja päivähoitomaksu nousee, nettona käteen jää palkankorotuksesta vain 25 euroa, siis viisi prosenttia itse palkankorotuksesta. Käytännössä esimerkkitapauksen efektiivinen marginaaliveroaste on siis 95 prosenttia.

Toisessa esimerkissä työtön ottaa vastaan työpaikan ja saa 2 000 euron palkan. Työn vastaanottamisesta henkilö saa 329 euroa enemmän käteensä. Palkasta hän saa siis käteensä 16 prosenttia, kun tilannetta vertaa työttömyyteen. Laskelmassa on oletettu, että henkilö saa ansiopäivärahaa jäätyään työttömäksi vastaavapalkkaisesta työstä. Henkilö asuu Helsingissä 35-neliöisessä yksiössä, jonka vuokra on 533 euroa kuukaudessa.

Kolmannessa esimerkissä lapsiperheen toinen vanhempi siirtyy kotihoidontuelta ansiotyöhön, jonka palkka on 1 500 euroa kuukaudessa. Siirtyminen työhön tuo vanhemmalle käteen 134 euroa lisää aiempaan nähden. 1 500 euron palkasta jää siis käytännössä käteen 9 prosenttia. Tässä esimerkissä on oletettu, että perheellä on kaksi- ja viisivuotiaat lapset. Toisen puolison palkka on 2 500 euroa. Perhe asuu vuokralla Espoossa 90-neliöisessä asunnossa, jonka vuokra on 1 092 euroa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kuvasi esimerkeillä, miksi kannustinloukkoihin pitäisi puuttua, jotta työllisyysastetta saisi nostettua.

– Työn tekeminen ja teettäminen on tehtävä aina kannattavaksi, Häkämies sanoi.

EK ehdottaa, että asumistukea uudistettaisiin siten, ettei se poistu kokonaan, kun henkilö ylittää tietyn tulorajan. Myös päivähoitomaksujen tehokkaampaa porrastamista pitäisi harkita. Lisäksi EK keventäisi pienituloisten verotusta siten, että työn vastaanottaminen tulisi kannattavaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)