Verkkouutiset

Talousvaliokunnan Kaj Turunen: Fennovoiman rahoitusta ei voida vaatia EU-alueelta

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turusen mukaan Fennovoiman kroatialaisosakkaan omistus ratkaisee sen, täyttääkö hanke ehdon yli 60 prosentin kotimaisesta omistuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turusen (ps.) mielestä Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen mukaan tulleen kroatialaisen energiayhtiön omistus ja tosiasiallinen määräysvalta ratkaisevat sen, täyttääkö hanke ehdon yli 60 prosentin kotimaisesta omistuksesta.

– Mielestäni rahoituksen hankkiminen ei ole ratkaiseva tekijä. Ei voida vaatia, että rahoitus tulee ETA-alueelta, Turunen sanoo Verkkouutisille.

Uuden ydinvoimalan rakentamista suunnitteleva Fennovoima jätti tiistaina rakennuslupahakemuksen ja omistajuusselvityksen. Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF:n uudeksi osakkaaksi ilmoitettiin kroatialainen Migrit Solarna Energija -energiayhtiö yhdeksän prosentin omistusosuudella.

Fennovoiman mukaan kroatialaisosakkaan ansiosta hanke täyttää rakennusluvalle asetetun ehdon sitovasta yli 60 prosentin kotimaisesta omistuksesta. Kotimaiseksi lasketaan myös EU- ja ETA-alueelta tuleva omistus. Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää kroatialaisyhtiön omistus- ja rahoitusrakennetta.

– Jos tämä on kroatialainen yhtiö, jonka omistuspohja ja tosiasiallinen päätösoikeus ovat Kroatiassa, silloin hanke täyttää rakennusluvalle asetetun ehdon 60 prosentin kotimaisuusasteesta, Turunen toteaa.

Turusen mukaan julkisuudessa esitetyt epäilyt kroatialaisyhtiön venäläiskytköksistä eivät kuulosta hyvältä. Hän kuitenkin korostaa, että ensin pitää odottaa ministeriön selvityksen valmistumista ennen johtopäätösten vetämistä.

– Jos Fortum olisi ollut mukana, niin voitaisiin sanoa, että ydinvoimahanke on vakaalla pohjalla. Nyt kun mukana on pieni yhtiö, jolla ei ole kovin pitkää historiaa ja jota ei kovin hyvin tunneta, niin ei voi sanoa, että hanke on vakaalla pohjalla, Turunen kertoo.

Fortumin oli tarkoitus tulla mukaan uudeksi kotimaiseksi omistajaksi. Nyt näin ei kuitenkaan käynyt. Fortum ilmoitti aiemmin kytkeneensä sijoituksensa venäläisten vesivoimaloiden hankintaan Karjalassa. Neuvottelut eivät kuitenkaan edenneet toivotulla tavalla.

– Jos vertaa muutaman viikon takaista tilannetta, jolloin Fortum julkisen keskustelun perusteella olisi vielä ollut mukana, tämänhetkiseen tilanteeseen, niin siinä on aika suuri ero, Turunen huomauttaa.

Turusen mukaan eduskunnan päättämä ehto 60 prosentin kotimaisuusasteesta on voimassa hamaan tulevaisuuteen. Jos Fennovoimassa tehdään omistusjärjestelyitä, niin 60 prosentin kotimaisuusasteen pitää täyttyä joka tilanteessa.

– Fennovoima on strategisesti tärkeä yhtiö. Lainsäädäntömme mukaan valtiovallalla on oikeus puuttua omistusjärjestelyihin strategisesti tärkeissä yhtiöissä. Kroatialaisyhtiön osuus voidaan myös myydä, jos Fennovoimalle myönnetään rakennuslupa. Jos kroatialaisyhtiö tulisi osakkaaksi, yhtiö voisi myydä osuutensa valtiovallan suostumuksella kotimaiselle ostajalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)