Verkkouutiset

”60 prosenttia Fennovoiman omistuksesta EU-alueelta, tai muuten…”

Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkäsen mukaan on tutkittava, että Fennovoiman kroatialaisosakas ei ole rahoitusbulvaani.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen pitää tärkeänä, että Fennovoiman kroatialaisosakas kykenee sitoutumaan ydinvoimahankkeen loppuun viemiseen omistusosuutensa mukaisella pääomalla. Julkisuudessa on esitetty runsaasti epäilyjä kroatialaisyhtiön venäläiskytköksistä.

– Se ei voi olla pelkästään kiertotie jollekin hankkeessa muuta kautta mukana olevan tahon rahoituksen kanavoitumiselle. On tutkittava, että se on aito ydinenergiaosakas eikä jonkinlainen rahoitusbulvaani. 60 prosenttia omistuksesta on oltava kiistatta ja tosiasiallisesti EU-alueelta, tai muuten hankkeen kuuluukin kaatua, Kai Mykkänen sanoo Verkkouutisille.

Uuden ydinvoimalan rakentamista suunnitteleva Fennovoima jätti tiistaina rakennuslupahakemuksen ja omistajuusselvityksen. Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF:n uudeksi osakkaaksi ilmoitettiin kroatialainen Migrit Solarna Energija -energiayhtiö yhdeksän prosentin omistusosuudella.

Fennovoiman mukaan kroatialaisosakkaan ansiosta hanke täyttää rakennusluvalle asetetun ehdon sitovasta yli 60 prosentin kotimaisesta omistuksesta. Kotimaiseksi lasketaan myös EU- ja ETA-alueelta tuleva omistus. Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää kroatialaisyhtiön omistus- ja rahoitusrakennetta.

Mykkänen pitää kuitenkin Fennovoiman rakennuslupahakemuksen jättämistä myönteisenä asiana. Fennovoiman ydinvoimalan syntyminen helpottaisi hallituksen tavoitteita luopua kivihiilen käytöstä vuoteen 2030 mennessä ja pitää sähkönhinta kohtuullisena.

– Hankkeen onnistuminen olisi tärkeää sekä sähkönkäyttäjille että ympäristölle. Toki tästä 60 prosentin EU-alueen omistuksen rajasta on pidettävä kiinni, Mykkänen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)