Verkkouutiset

Jäänmurtajakiista päättyi sopuun, kiirastorstain tukitoimet peruuntuvat

Jäänmurtajalakon tukilakko uhkasi pysäyttää Suomen lipun alla kulkevat rahti- ja matkustaja-alukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jäänmurtajalakossa on syntynyt sopu, kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle Twitter-tilillään.

– Jäänmurtajalakko päättyy ja kiirastorstaiksi kaavaillut tukitoimet peruuntuvat. Sovinto on syntynyt.

Valtion jäänmurtajayhtiö Arctia Shippingin jäänmurtajien työntekijät aloittivat lakon 12. maaliskuuta työehtosopimusriidan vuoksi.

Arctia Shippingiä edustava Suomen Erikoisalusten työnantajaliitto on neuvotellut Merimies-Unionin ja Konepäällystöliiton kanssa yli kaksi kuukautta.

Kiista on koskenut noin 200 työntekijää. Työntekijäpuoli on halunnut työehtosopimuksesta yleissitovan. Arctia on halunnut kilpailun olevan vapaata.

Sopuun pääsyä vauhditti lopulta useat vetoomukset maan ylimmän johdon, hallituksen ja työmarkkinakeskusliittojen edustajilta, Arctia Shipping kertoo tiedotteessaan.

– Onhan tämä ollut aivan kohtuuton urakka, sekä kestoltaan että uhkaavilta vaikutuksiltaan koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Hyvä, että nyt kuitenkin päästiin maaliviivan yli, sanoo työnantajan puolelta neuvotteluja johtanut David Lindström tiedotteessa.

Sopu syntyi jo viime viikolla esitetyn sovintoesityksen pohjalta. Palkkaratkaisun perustana on valtakunnallinen työ- ja kasvusopimus (TYKA).

Öljyntorjuntapäivystyksen korvaukseen tulee lisäys ja työnantaja korvaa myös ylimääräisistä työvuoroista aiheutuvat matkakustannukset.

Nyt solmittu 1+1 vuoden mittainen työehtosopimus voidaan viedä yleissitovuuslautakunnan käsiteltäväksi. Tämä oli työtekijäpuolen keskeisin ja lakkoon johtanut vaatimus.

– Sopimus on tehty ja pulinat pois. On jo korkea aika palata normaaliin arkeen. Meillä on edessä vaativia tehtäviä kotimaassa ja ulkomailla. Työnantaja on läpi koko prosessin sanonut, että Arctia aikoo jatkossa työllistää lisää suomalaisia merimiehiä. Uutisia tästä on odotettavissa lähiviikkoina, kertoo toimitusjohtaja Tero Vauraste.

Paluu normaaliin arkeen tapahtuu Suomen Merimies-Unionin ja Suomen Konepäällystöliiton jäsenten osalta mahdollisimman pian.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)