Verkkouutiset

Ilmansaasteet luultua suurempi sydänriski

Viisi Euroopan maata kattava tutkimus osoittaa, että nykyiset raja-arvot eivät riitä estämään pienhiukkasten aiheuttamia terveyshaittoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hengitysilman pienhiukkaset voivat aiheuttaa sydänkohtauksia ja muita sydänoireita jo pitoisuuksina, joita tällä hetkellä pidetään turvallisina.

Tutkimuksessa selvitettiin hiukkaspäästöjen vaikutuksia sydänoireisiin Suomessa, Tanskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Italiassa. Yhteensä analyysi kattoi yli satatuhatta ihmistä, joita seurattiin keskimäärin 12 vuoden ajan.

Tulokset osoittivat, että jo pienehkö lisäys ilman PM2,5-pienhiukkaspitoisuuksissa liittyi sydänkohtaus- ja sepelvaltimotautioireiden riskiin. Niiden riski suureni 13 prosenttia, kun PM2,5-hiukkasten määrä kuutiossa ilmaa nousi 5 mikrogrammalla.

Samansuuruinen vaikutus liittyi myös suurempien, PM10-hiukkasten pitoisuuden suurenemiseen. Sairastumisriskit kasvoivat 12 prosenttia jokaista 10 mikrogramman nousua kohden, tulokset osoittivat.

EU:ssa ja Suomessa PM2,5-pienhiukkasten vuotuinen raja-arvo on 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa ja PM10-hiukkasten 40 mikrogrammaa. Tutkimuksessa sydänriskit suurentuivat, vaikka pitoisuudet pysyivät näiden rajojen alapuolella.

Hiljattain samasta aineistosta julkaistiin myös tutkimus, jossa pienhiukkaset yhdistettiin eliniän lyhentymiseen samankaltaisilla altistustasoilla kuin nyt julkaistussa tutkimuksessa.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa ja niistä kertoo Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)