Verkkouutiset

Henna Virkkunen: Suomen ja Ruotsin välille lisää sähkön siirtoyhteyksiä

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen mukaan sähkön sisämarkkinoiden saavuttamiseksi tarvitaan nykyistä tehokkaampia sähkön siirtoyhteyksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (EPP/kok.) pitää Euroopan parlamentin hyväksymää mietintöä sähköverkkojen 10 prosentin yhteenliittymätavoitteen saavuttamiseksi tärkeänä askeleena kohti energiaunionia.

– Ilman nykyistä tehokkaampia sähkön siirtoyhteyksiä emme saavuta toimivia sähkön sisämarkkinoita. Vaikka 10 prosentin siirtokapasiteettitavoite vuoteen 2020 mennessä kuulostaa vaatimattomalta, merkitsee se unionin tasolla selvää parannusta nykytilaan, Virkkunen toteaa tiedotteessaan.

Hän muistuttaa, että kyse on myös energiariippuvuuden vähentämisestä.

– Osa jäsenmaista on ollut energiasaarekkeita, eli niitä on palvellut vain yksi energiantuoja. Parlamentti on mietinnössään ollut huolissaan näiden maiden herkkyydestä paitsi energian hinnan nousun suhteen, myös poliittisen painostuksen suhteen.

Virkkusen mielestä sähkön siirtoyhteyksiä tarvitaan lisää myös Suomen ja Ruotsin välille.

– Ruotsin ja Norjan välillä sähkön hintaeroa ei juurikaan ole, sillä hyvät siirtoyhteydet maiden välillä takaavat toimivat markkinat. Suomi kuuluu tässä häviäjiin.

– Vaikka siirtokapasiteettimme on kolminkertainen EU:n minimitavoitteeseen nähden, paremmilla yhteyksillä voisimme hyötyä nykyistä enemmän Norjan ja Ruotsin edullisesta ja ympäristöystävällisestä vesivoimasta.

Hän muistuttaa, ettei Suomi ennusteiden mukaan pääse lähivuosina eroon tuontiriippuvuudesta.

– Suomen oman sähköntuotannon vajaus huippukulutukseen nähden on suurin vuoden 2018 paikkeilla, mutta senkään jälkeen Suomen kapasiteetti ei kata huippukysyntää.

Hänen mukaansa Suomen lähialueilla tilanne on toinen.

– Tällä hetkellä tuotantokapasiteetti ylittää sähkön huippukysynnän kaikilla Suomen lähialueilla, joista sähköä tuodaan Suomeen ja tilanne tulee arvioiden mukaan jatkumaan samanlaisena. Siirtoyhteyksien lisärakentaminen Ruotsin kanssa tuntuisi suomalaisten sähkölaskussa – positiivisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)