Verkkouutiset

Ksml: Helleaalto voi aiheuttaa satoja ennenaikaisia kuolemia

Vanhemman ihmisen keho ei pääse viilentymään helteellä kuumentuneessa asunnossa missään vaiheessa vuorokautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämänhetkinenkin helleaalto saattaa aiheuttaa Suomessa satoja ennenaikaisia kuolemia. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole ollut mittavia ongelmia.

Helteet voivat silti osoittautua kohtalokkaiksi. Vuoden 2010 hellejakson on arvioitu aiheuttaneen jopa 300 ennenaikaista kuolemaa Suomessa.

– Pitkittynyt helleaalto nostanee kuolleisuuden yhtä korkealle tasolle tänäkin kesänä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija Virpi Kollanus Keskisuomalaiselle.

Kollanus tutki kollegoidensa kanssa vuosina 2003 ja 2010 esiintyneiden pitkittyneiden helleaaltojen vaikutusta suomalaisten kuolleisuuteen. Kuoleman riski kasvaa selvästi etenkin yli 75-vuotiailla.

– Riski kuolla helteellä suurenee myös verenkiertoelinten sairauksien, hengityselinsairauksien ja mielenterveyden häiriöiden myötä, Kollanus toteaa.

Vaikka vanhukset pysyttelevät helteellä sisätiloissa, keho ei pääse viilentymään kuumentuneissa asunnoissa missään vaiheessa vuorokautta.

THL ohjeistaa varmistamaan nesteiden riittävyyden, seuraamaan sisälämpötiloja viilentämään ainakin osan tiloista pysyvästi alle 25 asteen käyttämään ilmastointilaitteita, sulkemaan ikkunat päivällä, käyttämään verhoja tai sälekaihtimia, käyttämään väljiä vaatteita ja petivaatteita sekä välttämään ulkoilua kuumimpaan aikaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)