Verkkouutiset

Väitös: leikkausmenetelmä auttaa palauttamaan tunnon rintasyövän jäljiltä

Rinnan muodon palauttaminen leikkauksen jäljiltä usein onnistuu, mutta tunnon palauttaminen on vaikeampaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lähes 40 prosenttia rintasyöpäpotilaista menettää rinnan rintasyöpäleikkauksessa. Rinnan muodon palauttaminen yleensä onnistuu, mutta tällöin ongelmana on vaillinainen tuntoaisti.

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Helena Puonti etsi väitöstyössään tunnon palauttamisen näkökulmasta sopivia hermoja vatsan ja rintakehän alueelta.

Puonti leikkasi tutkimukseen osallistuneet 98 potilasta samalla metodilla säästäen vatsalihasta ja ottaen mahdollisimman monta hermohaaraa mukaan rintaan.

Neljällekymmenelleneljälle kehitettiin rakennettuun rintaan kaksipuoleinen hermosauma, kolmllekymmenellekahdelle potilaalle ommeltiin yksipuoleinen hermosauma ja kaksikymmentä potilasta leikattiin samalla tavalla ilman hermosaumaa.

Viimeksi mainituille tunnosta palautua kahdessa vuodessa spontaanisti 25 prosenttia, vastaavien lukujen ollessa yksipuoleisen sauvan kohdalla 45 ja kaksipuoleisen jopa 60 prosenttia.

– Rinnan ihotunnon palauttaminen parantaa rintasyöpäpotilaan elämän laatua. Tarvitaan lisää tutkimustyötä ja kehitystä eri tekniikkojen parantamiseksi, että yhä useampi rintasyöpäpotilas voisi elää tuntevan rinnan kanssa parannuttuaan rintasyövästä, 27.1. Helsingin yliopistossa väittelevä Puonti toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)