Verkkouutiset

Farmaseutti HU:lle: Asiakkaiden lääkeyhdistelmät ovat uskomattomia, popsivat muiden tabletteja

Farmaseutti muistuttaa, että ikääntyneille pitäisi tehdä lääkehoidon kokonaisarvio kerran vuodessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokeneen farmaseutin mukaan ikääntyneiden suomalaisten lääkecocktail saattaa pitää sisällään kuusi erilaista reseptilääkettä, pari vitamiinipilleriä ja joitain luontaistuotteita.

– Fimean suositus on, että ikääntyneille pitäisi tehdä lääkehoidon kokonaisarvio kerran vuodessa. Kaikki kunnat eivät sitä kustanna ja siksi arviointi jää usein tekemättä, lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyyden opiskellut farmaseutti Anne Ake Nova-apteekista toteaa Helsingin Uutisille.

Kuuden vuoden ajan apteekissa lääkehoidon kokonaisarviointeja tehnyt Ake kertoo, että asiakkaiden lääkeyhdistelmät ovat joskus suorastaan uskomattomia.

– Syödään esimerkiksi puolison tai naapurin lääkkeitä, joita ei pitäisi missään nimessä syödä. Lääkkeitä ei myöskään aina oteta niin kuin lääkäri on määrännyt.

Monesti potilaat käyvät monella lääkärillä. Koska vastaanottoajat ovat usein lyhyet, kokonaislääkityksestä ei ehditä yleensä keskustella. Siten potilaat saavat yhdeltä lääkäriltä reseptin yhteen vaivaan ja toiselta toiseen.

Sen lisäksi ihmiset syövät käsikauppalääkkeitä, luontaistuotteita ja vitamiineja, jotka eivät välttämättä sovi omien reseptilääkkeiden kanssa yhteen.

– Monissa vitamiinituotteissa on myös magnesiumia ja sinkkiä, jotka heikentävät esimerkiksi antibioottien ja kilpirauhaslääkkeiden vaikutusta.

– Myös luontaistuotteilla voi olla vaikutusta lääkkeiden tehoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)