Farmaseutti HU:lle: Asiakkaiden lääkeyhdistelmät ovat uskomattomia, popsivat muiden tabletteja

Farmaseutti muistuttaa, että ikääntyneille pitäisi tehdä lääkehoidon kokonaisarvio kerran vuodessa.

  • LKS 20160315 13302; A picture taken on March 14, 2016 shows tablets and a stethoscope displayed for an illustration on a desktop in Paris. French Finance Minister Michel Sapin said on March 15, 2016 that the Social Security deficit for 2015 is expected be "lower than expected". According to French newspaper Les Echos, the deficit of the health insurance scheme was lowered last year to seven billion euros, two billion euros less than the anticipated nine billion. / AFP / FRANCK FIFE - LEHTIKUVA / AFP

    Farmaseutin mukaan ihmiset syövät monesti käsikauppalääkkeitä, luontaistuotteita ja vitamiineja, jotka eivät välttämättä sovi omien reseptilääkkeiden kanssa yhteen.

    ()

Kokeneen farmaseutin mukaan ikääntyneiden suomalaisten lääkecocktail saattaa pitää sisällään kuusi erilaista reseptilääkettä, pari vitamiinipilleriä ja joitain luontaistuotteita.

– Fimean suositus on, että ikääntyneille pitäisi tehdä lääkehoidon kokonaisarvio kerran vuodessa. Kaikki kunnat eivät sitä kustanna ja siksi arviointi jää usein tekemättä, lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyyden opiskellut farmaseutti Anne Ake Nova-apteekista toteaa Helsingin Uutisille.

Kuuden vuoden ajan apteekissa lääkehoidon kokonaisarviointeja tehnyt Ake kertoo, että asiakkaiden lääkeyhdistelmät ovat joskus suorastaan uskomattomia.

– Syödään esimerkiksi puolison tai naapurin lääkkeitä, joita ei pitäisi missään nimessä syödä. Lääkkeitä ei myöskään aina oteta niin kuin lääkäri on määrännyt.

Monesti potilaat käyvät monella lääkärillä. Koska vastaanottoajat ovat usein lyhyet, kokonaislääkityksestä ei ehditä yleensä keskustella. Siten potilaat saavat yhdeltä lääkäriltä reseptin yhteen vaivaan ja toiselta toiseen.

Sen lisäksi ihmiset syövät käsikauppalääkkeitä, luontaistuotteita ja vitamiineja, jotka eivät välttämättä sovi omien reseptilääkkeiden kanssa yhteen.

– Monissa vitamiinituotteissa on myös magnesiumia ja sinkkiä, jotka heikentävät esimerkiksi antibioottien ja kilpirauhaslääkkeiden vaikutusta.

– Myös luontaistuotteilla voi olla vaikutusta lääkkeiden tehoon.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.