Yle: Everstiluutnantti pitää Venäjän pääministerin lausuntoa varoituksena - "ei kylmään sotaan"

Everstiluutnantti Pentti Forsströmin mielestä Dmitri Medvedevin lausunto uudesta kylmästä sodasta on aloite Venäjän ja lännen väliselle yhteistyölle.

  • LKS 20160210 MOW5339; Russian Prime Minister Dmitry Medvedev chairs a meeting with ministers and top officials on social and economic policy in Moscow, on February 10, 2016. Russia may not have enough money to implement planned anti-crisis measures, Prime Minister Dmitry Medvedev warned on February 10, asking ministers to make revisions. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SPUTNIK / YEKATERINA SHTUKINA

    Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev.

    ()

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen everstiluutnantti Pentti Forsström pitää Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin lausuntoa Venäjän ja länsimaiden välisestä uudesta kylmästä sodasta ennen kaikkea varoituksena.

– Minä tulkitsen sitä niin, että se on tietynlainen varoitus siitä, että ei mennä siihen tilanteeseen, jossa oltiin tässä perinteisessä kylmässä sodassa. Se tarkoittaa kahden hyvin voimakkaasti erilaisen liittokunnan vastakkainasettelua. Tässä tapauksessa kyse olisi Venäjän ja lännen välisestä kahtiajakautumisesta, jossa olisi myös sotilaallisia piirteitä, Pentti Forsström sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Dmitri Medvedev kutsui Münchenin turvallisuuskonferenssissa pitämässään puheessaan tämän hetken poliittisia jännitteitä Venäjän ja lännen välillä uudeksi kylmäksi sodaksi viitaten Syyrian ja Ukrainan sotiin sekä Venäjälle asetettuihin kansainvälisiin talouspakotteisiin.

Pentti Forsströmin mukaan Medvedevin tuore lausunto on liian voimakkaasti kylmään sotaan rinnastettu ilmaus.

– Tulkitsen sen varoitukseksi, että siihen suuntaan ei mentäisi. Tulkitsen Medvedevin lausunnon jos ei nyt hätähuudoksi, niin huudoksi yhteistyön perään.

– Lausunto on nähtävä tietynlaisena aloitteena, että näin toimittaisiin. Yhteistyössä tarvitaan tietysti aina kaksi osapuolta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.