Verkkouutiset

Yle: EU:n puolustusyhteistyössä toiset haluavat edetä kyvykkäiden valtioiden kanssa

Euroopan unionin puolustusyhteistyöstä on todennäköisesti tulossa eritahtista, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tässä on varmasti kyseessä eritahtisuus. Kun tämä pysyvä rakenteellinen yhteistyö otettiin käyttöön, niin se on lähtökohtaisesti eritahtista, Juha Jokela sanoi Ylen ykkösaamussa.

EU-maiden johtajat kokoontuivat juhannuksena Brysselissä järjestettyyn huippukokoukseen. Johtajat päättivät viedä eteenpäin unionin puolustusyhteistyön hankkeita. Huippukokous totesi jäsenmaiden vievän eteenpäin pysyvää rakenteellista yhteistyötä, jonka avulla ne voivat käynnistää puolustusalan yhteisprojekteja.

– Tässä on vähän vetoa suuntaan ja toiseen. On jäsenmaita, jotka haluaisivat edetä pienessä porukassa niin sanotusti kyvykkäiden jäsenvaltioiden kanssa. Nämä valtiot pystyvät sitoutumaan sekä poliittisesti että resurssipuolella näihin yhteishankkeisiin.

– Silloin puhuttaisiin todellisesta puolustuspoliittisesta integraatiosta näiden jäsenvaltioiden välillä.

On myös keskusteltu paljon siitä, että tämän pitäisi olla mahdollisimman avoin järjestely.

– Siten myös jäsenmaat, jotka eivät välttämättä halua mennä niin syvälle kuin osa valtioista, voisivat lähteä mukaan.

Jokelan mukaan tästä syystä on rakennettu modulaarinen lähestymistapa. Siten syntyy syvälle meneviä hankkeita, jotka ovat puhtaasti puolustuspoliittista integraatiota.

– Tässä pyritään etsimään molempia vaihtoehtoja, jotta puolustuspoliittiseen yhteistyöhön saadaan mukaan suurin osa jäsenvaltioista ja jotta yhtenäisyys ja EU:n koheesio säilyisi eikä syntyisi pienempiä ytimiä eri politiikkasektoreilla.

Jäsenmailta odotetaan listoja perustettavista hankkeista kolmen kuukauden kuluessa. Yhteistyön käynnistäminen vaatii vielä erillisen päätöksen loppuvuodesta.

Jokelan mukaan huippukokouksessa tehtiin aika suuria päätöksiä. Lissabonin sopimus mahdollistaa syvemmän puolustuspoliittisen yhteistyön pienemmän jäsenvaltiojoukon kesken. Ensimmäistä kertaa Lissabonin sopimuksen jälkeen tämä mahdollisuus päätettiin ottaa käyttöön.

– Jäsenmaat seuraavan kolmen kuukauden aikana pohtivat keskenään, millaisiin puolustuspoliittisiin hankkeisiin he haluaisivat lähteä syvemmän yhteistyön puitteissa.

– Sen jälkeen varmasti katsotaan, mitkä mahdolliset jäsenvaltioiden kokoonpanot lähtevät viemään eteenpäin tiettyjä puolustuspolitiikan osa-alueita ja yhteistyötä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)