EU-parlamentti: Vauvanruoassa sallitun sokerin enimmäismäärää laskettava

Europarlamentaarikot kehottavat laskemaan vauvanruoassa sallittua sokerin enimmäismäärää WHO:n suositusten mukaisesti.

  • LKS 20040701 - HELSINKI - LASTENRUOKIEN SOKERIPITOISUUS: Moniin Suomessa myytäviin lastenruokiin on lisätty runsaasti sokeria. Meillä asia on helppo todeta, sillä valmistuksessa käytetyn sokerin määrä mainitaan pakkausten kyljessä olevassa tuoteselosteessa. 
20020522 - ESPOO - NESTLE: Nestlen lastenruokia Espoon Lippulaivassa keskiviikkona. 
LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON / sl

    Moniin Suomessa myytäviin lastenruokiin on lisätty runsaasti sokeria.

    ()

Euroopan parlamentti päätti keskiviikkona käyttää veto-oikeuttaan komission tekemään ehdotukseen, jonka myötä vauvanruoassa olisi sallittu jopa kolme kertaa WHO:n suosittelemaa määrää enemmän sokeria.

Parlamentti perustelee päätöstään palauttaa asia uudelleen valmisteltavaksi sillä, että säädös ei sisällä riittäviä toimenpiteitä imeväisten ja pikkulasten suojelemiseksi lihavuudelta.

Sen sijaan mepit kehottavat laskemaan sallittua sokerin enimmäismäärää WHO:n suositusten mukaisesti selviää parlamentin tiedotteesta.

– Tämänpäiväinen äänestys on tärkeä askel, joka auttaa varmistamaan, että vauvanruokaa koskevien EU-sääntöjen valmistelussa terveysnäkökulmille annetaan ensisijainen rooli. Komissio ehdotti, että vauvanruoka voisi sisältää huomattavasti enemmän sokeria kuin mitä Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee, toteaa parlamentin lausunnon valmistelusta vastannut Keith Taylor (Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä).

– Suuret määrät sokeria ruoassa, erityisesti nuorella iällä, olisivat lisänneet lasten lihavuutta ja vaikuttaneet makutottumuksiin. Erityisesti imeväisten ja pikkulasten osalta lisätyn sokerin määrä pitäisi pitää minimissä.

Parlamentin jäsenten mielestä komission tekemä ehdotus on "vastoin Maailman terveysjärjestön WHO:n ja jäsenvaltioiden tieteellisten komiteoiden ohjetta, jossa suositellaan sokerin kokonaissaannin huomattavaa vähentämistä".

WHO:n suosituksen mukaan vapaiden sokerien saannin osuus saisi olla enintään 10 prosenttia kokonaisenergiasta. Komissio on nyt kuitenkin ehdottanut, että vauvanruoan sisältämästä energiasta 30 prosenttia saa tulla sokerista (7,5 g sokeria / 100 kcal vastaa 30 kcal sokerista 100 kcal:ssa energiaa).

Mepit huomauttavat päätöslauselmassaan, että "epäterveellinen ruokavalio on nykyään merkittävin sairauksien ja kuoleman aiheuttaja maailmassa, ja se vaatii enemmän uhreja kuin tupakka, alkoholi ja liikunnan puute yhteensä".

Mepit vaativat, että "sallittua sokerin enimmäismäärää olisi laskettava huomattavasti WHO:n suositusten mukaisesti".

Parlamentti päätti vastustaa säädöstä äänin 393 vastustuksen puolesta, 305 vastaan ja 12 tyhjää. Säädösehdotus palautetaan nyt uudelleen valmisteltavaksi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.