Verkkouutiset

Arkkiatri vastustaa kuolinapua – ”Ehkä syntyy jokin eutanasiafirma”

Lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen, ei sallisi eutanasiaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen vastustaa eutanasiaa. Eutanasian salliminen voisi johtaa hänen mukaansa siihen, että ”kun vielä terveydenhuoltoa yksityistetään ja ulkoistetaan, ehkä syntyy jokin eutanasiafirma, jonka mustat autot ajavat paikalle kuolemaa jouduttamaan”, Pelkonen kertoo uusimman Yliopisto-lehden haastattelussa.

Pelkosen mukaan rajan vetäminen sille, koska kuolinapua annetaan, on vaikeaa.

– On tapauksia, jossa eksistentiaaliset kärsimykset – harvemmin kipu – ovat sellaisia, että voisi olla tilaa armeliaalle kuolinavulle. Mutta mihin raja vedetään?

Arkkiatri ihmettelee eutanasiakeskustelua tilanteessa, jossa saattohoitoa on kehitetty kaikkialla Suomessa.

– Hollannissa käydään keskustelua siitä, että jos vanhuksen elämä on tylsää, olisiko hänellä oikeus saada kuolinapua, hän sanoo Yliopisto-lehdelle.

– Menetetään jotain hyvin arvokasta, jos kuolemasta tulee tekninen toimenpide, Pelkonen sanoo.

Eutanasia jakaa lääkärikuntaa

Eutanasia jakaa lääkäreiden mielipiteet. Lääkäriliiton helmikuisen selvityksen mukaan eutanasialakia kannatti vain 17 prosenttia lääkäreistä. Lääkärit haluaisivat Suomeen sen sijaan saattohoitolain, jota kyselyn mukaan kannatti 71 prosenttia vastaajista.

Lääkäriliitto ei kannata lakia eutanasiasta.

Keskustelu eutanasiasta virisi viime vuoden lopulla, kun kansalaisaloite eutanasian sallimiseksi keräsi nopeassa ajassa 63 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloitteen alullepanijoina olivat viisi entistä kansanedustajaa eli Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax.

Aloite tuli eduskunnan lähetekeskusteluun 2. maaliskuuta, josta se siirrettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)