"Tämä vaiettu ilmiö nostettava pöydälle" - ikääntyneisiin kohdistuneet rikokset lisääntyneet

Kansanedustaja jättää kirjallisen kysymyksen ikääntyneiden turvallisuuden huolehtimisesta.

  • LKS 20120420 Kansanedustaja  Arja Juvonen  eduskunnan täysistunnossa 20. huhtikuuta 2012. Perjantaina vietettiin Suomen Sydänliiton Pukeudu punaiseen -päivää neljännen kerran Suomessa. LEHTIKUVA Heikki Saukkomaa

    Arja Juvonen.

    ()

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvosen mukaan vanhuksiin kohdistuva väkivalta, omaisuusrikokset, heitteillejättö ja kaltoinkohtelu ovat Suomessa vaiettu ilmiö.

– Saamme viikoittain lukea uutisista ikääntyneisiin kohdistuneista varkauksista. Viimeisin teko uutisoitiin maanantaina, jossa vanhuksen ovelle vettä pyytämään tullut henkilö varasti vanhuksen käsilaukun, Juvonen toteaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa poliisin tietoon tulleet yli 65-vuotiaisiin kohdistuneet omaisuusrikokset ovat lisääntyneet selvästi viime vuosina.

– Poliisiammattikorkeakoulun tilastoista saatujen lukujen mukaan varkauksien ja törkeiden varkauksien kohteiksi joutuneiden määrä on kasvanut viidessä vuodessa noin viidenneksen.

– Tämä ilmiö on nyt nostettava pöydälle, siitä on ryhdyttävä puhumaan ja ikääntyneiden kohtaamia vääryyksiä ryhdyttävä ennaltaehkäisemään. Tarvitaan viranomaisten, hoivatoimijoiden, omaisten ja kansalaisten valppautta. Ikääntyneet tarvitsevat erityistä turvaverkostoa ympärilleen.

Juvosen mukaan myös vammaiset ovat vaarassa joutua rikoksen uhriksi. Hän muistuttaa, kuinka Espoossa muutamia vuosia sitten kehitysvammaisilta henkilöiltä varastettiin heidän pankkikorteillaan tilit tyhjiksi. Rikollisia ei saatu koskaan kiinni.

– Keskustelu käy nyt turvapaikan hakijoiden ympärillä kuumana ja otamme kantaa siihen, että tarvitsemme lisää poliiseja, vartijoita ja katupartioita. Turvallisuus on tunnetta, mutta sen on oltava myös faktaa. Jos turvallisuuden tunnetta halutaan antaa kaduille, sitä tulee antaa myös seinien sisälle vanhuksille.

Juvosen mukaan palvelutalo saattaa olla turvaton huolimatta siitä, että siellä on hoitajia.

– Palvelutalon ovista pääsee livahtamaan sisään myös asiattomia kulkijoita. Ikääntynyt kotona asuva on kodissaan yksin. Milloin vartijat ja valvontakamerat tulevat myös palvelutalojen oville? Laitetaanko vanhan ajan talonmies istumaan palvelutalon ovelle ja seuraamaan päivän kulkijoita?

– Entäpä turvahälyttimet vanhusten asuntoihin. Seinään asetettava niin sanottu paniikkipainikenappi, joita on jo paljon käytössä, olisi yksi hyvä idea turvata ikääntynyttä. Lisäksi ikääntyneille henkilöille ja heidän omaisilleen olisi ryhdyttävä antamaan turvallisuuskoulutusta ja kerrottava erilaisista turvallisuusriskeistä.

Juvosen mielestä tietoa on jaettava ja ennakointiin on ryhdyttävä. Hänen mukaansa Suomessa ollaan liian pidättyväisiä ja sinisilmäisesti luotetaan ja uskotaan hyvään.

– Lintukodon aika on kuitenkin menossa ohi.

Juvonen kertoo jättävänsä aiheesta Kirjallisen kysymyksen, joka kuuluu ”miten turvata myös ikääntyneiden turvallisuutta?”.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.