Verkkouutiset

USU: 600 alokasta keskeytti palveluksensa kahdessa viikossa – ”suuri määrä johtuu tulotarkastuksesta”

Kaikista palveluksen keskeyttäneistä kolme neljästä keskeyttää terveydellisistä syistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Varusmiespalvelus keskeytetään usein palveluksen alussa. Puolustusvoimien mukaan palveluksen keskeyttämisistä jopa lähes puolet tapahtuu kahden ensimmäisen viikon aikana.

Kahdeksan viikon peruskoulutuskauden aikana rivistä poistuu enimmillään kolme neljästä saapumiserän keskeyttävästä.

Kuluvan heinäkuun alussa varusmiespalveluksen aloittaneista noin 600 keskeytti palveluksensa kahdessa viikossa. Palvelus alkoi runsaalla 12 000 alokkaalla, joten joka kahdeskymmenes eli viisi prosenttia joutui jättämään leikin kesken.

– Määrä on hieman alempi kuin aikaisemmissa saapumiserissä, toteaa Uutissuomalaisen haastattelema osastoesiupseeri, majuri Ville Kostian pääesikunnan koulutusosastolta.

Keskeyttämisten suuri määrä alkuviikkoina johtuu Kostianin mukaan osittain siitä, että palveluksen alussa alokkaille tehdään tulotarkastus.

– Kutsuntoihin osallistutaan sinä vuonna, kun täytetään 18 vuotta, mutta siitä palvelukseen astumiseen saattaa kulua useampi vuosi. Tänä aikana on saattanut tapahtua muutoksia, Kostian sanoo.

Erikoiskoulutuskaudella keskeyttää enää kolme prosenttia ja joukkokoulutuskaudella yksi prosentti palveluksensa aloittaneista.

Viime vuosina keskeyttäneiden määrä on pysynyt vakiona. Keskeyttämiset ovat kuitenkin vähentyneet vajaan kymmenen vuoden takaisista ajoista.

Suurimmillaan keskeyttäneiden määrä oli vuonna 2009, jolloin palvelus jäi kesken jopa joka viidenneltä varusmieheltä. Kaikkiaan keskeyttäneitä oli tuolloin lähes 5 300.

Kaikista palveluksen keskeyttäneistä kolme neljästä keskeyttää terveydellisistä syistä. Näistä hieman alle puolet liittyy mielenterveyden tai käyttäytymisen häiriöihin. Tällaisia voivat olla sopeutumishäiriöt, ahdistuneisuus, masennus tai päihteiden käyttö.

Myös tuki- ja liikuntaelinten sairaudet on merkittävä keskeyttämisen syy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)