Verkkouutiset

Presidentin info jäi Ylellä kesken – näin Sauli Niinistö sanoi USA-kutsun syistä sen jälkeen

Tasavallan presidentti arvelee Venäjän naapuruuden ja USA:n presidentin kärkiavustajien vaikuttaneen kutsuunsa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

WASHINGTON D.C. Alla näkyvä Yleisradion Areenan 36 minuutin uutisvideo kuvattiin presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuudesta suomalaistoimittajille tiistaina. Siinä presidentti kertoo Washington D.C.:ssa tapaamisestaan Valkoisessa talossa presidentti Donald Trumpin kanssa.

Videon loppumisen jälkeen presidentti jatkoi kysymyksiin vastaamista vielä yli viiden minuutin ajan. Verkkouutiset kertoo tässä tuon viiden minuutin sisällöstä. Aiemmat jutut samasta suomalaistoimittajien tiedotustilaisuudesta avautuvat tästä ja tästä.

Viisiminuuttisen aluksi presidentiltä kysyttiin, pystyykö presidentti Donald Trump lainkaan arvostelemaan Venäjää. Presidentti Sauli Niinistö vastasi, että ”en pysty hänen nimissään vastaamaan kyllä yhtään mitään”.

– Mutta niin kuin sanoin, harkitsin tehdä tästä Itämeren Nato-Venäjä -edistymisestä tällaisen koepallon, että miten hän siihen suhtautuu. Ja kertomani tavoin, Sauli Niinistö totesi.

Presidentti sanoi luulevansa, että Donald Trumpilla tapaamista kohtaan olleet odotukset jakoivat hänen kanssaan paikalla olleet varapresidentti Mike Pence, ulkoministeri Rex Tillerson ja myös ”hyvin aktiivinen” turvallisuusneuvonantaja H. R. McMaster.

– Veikkaan edelleen vähän siihen suuntaan, että tämä kutsu ei tullut noin vain Trumpilta, että nyt kutsutaanpa suomalaiset. Vaan että siinä on taustalla monia asioita, ja varmasti tämä eurooppalainen kokonaisuus, ja kieltämättä Venäjän naapuruus ovat niitä asioita jotka heitä kiinnostavat, Sauli Niinistö sanoi.

Presidentti kertoi keskustelleensa Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa vierailusta etukäteen. He olivat samaa mieltä EU:n merkityksen korostamisesta nimenomaan Euroopan pienille maille.

– Yritin sellaista ajatuskoetta hänelle (Trumpille) tarjota, että jospa olisikin niin, että kaikki Yhdysvaltain osavaltiot olivat itsenäisiä maita, niin miten hän olettaisi että Yhdysvalloissa elettäisiin kun se ei olisikaan Yhdysvallat vaan 50 valtiota.

– Toivottavasti hän jäi miettimään, Niinistö naurahti.

Presidentiltä kysyttiin, antaako vierailu vetoapua vaalikampanjaan.

– Ei se nyt ollut ainakaan tarkoitus tässä… Näköjään siellä sitten kisailijat antavat arvosanoja. Mutta… silloin kun rauta on kuumaa, on syytä takoa. Nyt ovat nämä muutamat asiat sellaisia, pienet asiat, toinen ympäristö- ja toinen turvallisuuspuolella, joita kannattaa kyllä viedä ponnekkaasti eteenpäin. Ja minä sen härkäpäisesti teen.

”Tässä tullaan juttuun”

Aiemmissa puheenvuoroissaan, jotka näkyvät oheisen Ylen videon loppupuolella, presidentti sanoi olevansa hyvin tyytyväinen tapaamiseensa Donald Trumpin kanssa.

– Ehkä semmoinen kokonaisvaikutelma, että tässä tullaan juttuun ja tästä voidaan jatkaa, niin se on tuollainen yleispätevä päällimmäinen tuntema, Sauli Niinistö kuvaili USA:n matkansa antia.

Kaikkein tyytyväisin hän oli arktisen alueen asioiden käsittelyyn sen ”yllätysmomentin” takia, että ”nyt ovat tavallaan vähän ajatusmaailmat kääntyneet toisiksi, muuallakin kuin Trumpin kohdalla”.

Presidentti kertoi Donald Trumpin puhuneen myös heidän keskusteluissaan vanhasta ”kahden prosentin muistutuksesta” eli arvostelusta niitä Nato-maita kohtaan, jotka eivät ole maksaneet sovittuja osuuksiaan puolustusliitossa.

– Minä pidän sitä kyllä aika lailla Yhdysvaltojen kannalta objektiivisesti oikeutettunakin. Jos kerran näin on sovittu.

– Mutta otin Naton roolin siellä Itämerellä vähän koemielessäkin esiin, että näkisin miten hän sanaan Nato siinä yhteydessä reagoi. Ja minusta hän vaikutti varsin… hän otti vastaan sen tiedon, että Itämerellä varsinkin Nato ja Venäjä ovat keskustelleet asioita eteenpäin. Ei hänellä siihen ainakaan mitään huomautettavaa ollut. Luultavasti, uskoakseni, piti hyvänä.

Tietty kaari

Presidentti Niinistö sanoi seurailleensa aika tarkkaan USA:n ja Venäjän tämänhetkistä suhdetta oltuaan tilaisuudessa puhua Venäjän Vladimir Putinin kanssa useaan kertaan.

– Ja nähnyt siinä tietyn kaaren, siinä missä vielä alkuvuodesta oli selvästi Moskovassa ja ehkä Washingtonissakin ajatusta jonkun uuden sillan rakentamisen mahdollisuudesta. Se on pikku hiljaa tässä kevään mittaan painunut, Sauli Niinistö sanoi.

– Kuinka paljon on taustalla se, että presidentti Trump sisäpoliittisista syistä joutuukin ikään kuin Moskovaa työntämään kauemmas? Ja kuinka paljon Moskova työntyy kauemmas, mehän olemme aika kovia puheenvuoroja sieltäkin kuulleet. Niistä on vaikea tehdä mitään ihan lopullista johtopäätöstä.

– Mutta tämänhetkinen käsitykseni on, että eivät ne välit ihan kokonaan poikki ole, ja etteikö ole mahdollista ettemmekö näe sitten myönteistäkin kehitystä siinä. Mutta hyvin paljon riippuu siitä, mikä Trumpin tilanne täällä kotimaassa on ja minkälaiseksi se muodostuu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)