Verkkouutiset

Ely-keskus antoi 18 lausuntoa samasta asiasta toiselle viranomaiselle

Tuulivoimayrittäjä turhautui viiden vuoden odotukseen, kerrotaan uudessa kirjassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ympäristöministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on julkaissut kirjan 26 syytä uskoa Suomeen. Siinä ”kiinnostavat tuumailijat” kertovat 26 ideaa Suomen haasteisiin.

Sanni Grahn-Laasonen itse kirjoittaa muun muassa sääntelyn purkamisesta ja uudesta tavasta tehdä.

– Sääntelyn purkaminen on esimerkiksi yrittäjyyden ja kasvun esteiden purkamista, lupaprosessien vauhdittamista, ylimääräisen byrokratian purkamista ja sitä, ettei lailla tai viranomaismääräyksillä puututa ihmisten elämään silloin, kun ei ole välttämätöntä, Sanni Grahn-Laasonen toteaa kirjassaan.

Hänen mukaansa ”sääntelyn purkaminen on terveen järjen ja kohtuuden palauttamista, mutta myös vapautta ja luottamusta ihmisiin”.

– Suomen eduskunta on aivan mahdottoman hyvä lainsäätäjä – uusia pykäliä tulee joka vuosi. Hallitusten onnistumisiakin vertaillaan uutisissa sillä, kuinka paljon uusia lakiesityksiä ne ovat tuottaneet. Melkoisen iso asennemuutos tarvitaan, jotta järjestelmä oppii myös toimimaan toiseen suuntaan. Lakien purkaminen on yhtä työlästä ja monivaiheista puuhaa kuin uusien säätäminenkin. Tarvitaan paljon tahtoa ja asennetta, jotta byrokratian nujertamisessa päästään todella eteenpäin.

Ympäristöministeri kertoo yrittäjästä, joka ”on aiheesta turhautunut odottaessaan viisi vuotta lupaa saada investoida puhtaaseen energiaan”.

Grahn-Laasonen toteaa tuulivoimayrittäjän ihmettelevän, että ely-keskus on lausunut hankkeesta 18 kertaa toiselle viranomaiselle prosessin eri vaiheissa.

Ei niin synkkää

Suomessa ei Grahn-Laasosen mukaan ole niin synkkää kuin miltä näyttää.

”Sen sijaan, että kerrotaan 26 syytä, miksi asiat ovat huonosti, päätimme tehdä päinvastoin. Ei ollut vaikeaa keksiä pitkää listaa uskoa Suomeen. Syyt voivat olla isoja megaluokan juttuja, kuten ilmastonmuutoksen hillintä suomalaisella osaamisella, tai pienempiä, yhden ihmisen elämän muutavia, kuten äitien hätäkahvit”, Grahn-Laasonen sanoo kirjatiedotteessaan.

”Syitä uskoa Suomeen ovat esimerkiksi kiertotalous, koulutusvienti, lapsiosaaminen, tasa-arvo, luonto, puhdas vesi, terveysteknologia, cleantech, eurooppalaisuus ja paljon muuta. Näistä jalostuu kuitenkin tulevaisuuden hyvinvointia vain, jos edelleen uudistumme ja uskallamme hyödyntää mahdollisuudet”.

Kirjan kirjoittajia ovat muun muassa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, Venäjä-asiantuntija Kai Mykkänen, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka, Uusi energiapolitiikka -hankkeen vetäjä Oskari Nokso-Koivisto, kapellimestari Jaakko Kuusisto, Aalto-yliopiston Health Factoryn johtaja Markus Mäkelä, maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)