Verkkouutiset

Työttömäksi jäänyt sanoi muutamasta työtunnista ja kurssista – TE-toimisto iski rajusti takaisin

Oppilaitoksesta tarvittiin todistus, että työtön ei opiskele siellä mitään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari pyysi maaliskuun alussa Facebookissa ystäviään kertomaan kokemuksiaan työttömien työnhausta.

Jaskarin mukaan työttömien yhteinen viesti on ollut, ettei kukaan uskalla karenssin pelossa puhua suoraan asioista työvoimavirkailijoiden kanssa. Hän kaipasi laajempaa evidenssiä käytännön tapahtumista ja eri osapuolten näkökulmista.

Yksi tilanteensa kertoneista on syksyllä ilman töitä jäänyt nainen.

Nainen kertoo ensin tehneensä aikansa kuluksi verkkokurssin. Kun hän oli ilmoittanut TE-virkailijalle osa-aikatyöstä, oli tämä jäädyttänyt päivärahat neljäksi viikoksi.

Tuona aikana ”joku asiantuntija tutki, onko opiskelu päätoimista”.

– Asiantuntijaa varten jouduin pyytämään oppilaitoksesta todistusta, että EN opiskele siellä mitään, nainen ihmettelee.

Marraskuussa nainen ilmoitti aikovansa laskuttaa kaksi tuntia toiminimellään. Se oli ollut lepotilassa vuodesta 2004.

– TE-virkailija jäädytti päivärahan kuudeksi viikoksi, jonka aikana asiantuntija tutki, onko 2 tuntia /vuosi päätoimista yritystoimintaa, hän kertoo.

Ei harkinnanvaraa

Vuoden alussa nainen oli sairaslomalla. Hän soitti TE-virkailijalle haluavansa osallistua työllistämiskoulutukseen ja sairasloman päättyvän ennen kurssin alkua. Lopulta nainen ei kuitenkaan mahtunut kurssille.

– Maaliskuun 1. päivä hain päivärahoja ja kuulin, etten ole oikeutettu niihin. Taas soittoa TE-virkailijalle, joka ilmoitti, että sairaslomani loppuu 1.3., koska en ole sitä aikaisemmin siihen palvelunumeroon ilmoittanut.

Tällä kertaa nainen kertoo menettäneensä kolmen viikon päivärahat.

– Jätän soittopyyntöä, koska katson olleeni työvoimapalvelujen käytössä vähintään 8.2. alkaen. Ja koska palvelunumerossa ei asiaani voida käsitellä. Virkailija kyllä ehdottaa, että hakisin Kelan toimeentulotukea. En jaksanut edes nauraa.

Seuraavan soiton aikana ”kiukkuinen virkailija kertoo, että voin valittaa eduskunnan oikeusasiamiehelle, koska he noudattavat lakia, eikä heillä ole mitään harkinnanvaraa”.

Virkailija oli naisen mukaan kieltänyt myös opiskelun aloittamisen ”ennen kuin toimikunta on tutkinut opinnot”.

Ei saa tehdä mitään

– Puhelimessa hän luettelee lakipykäliä ja lomakkeiden numeroita. Yliopiston pitää täyttää oma lomakkeensa ja käsittely vie TE:ssa ainakin kolme viikkoa. Virkailija painottaa, ettei saa tehdä mitään ennen päätöstä.

– Kun kritisoin sitä, että palvelussa on hukattu ihminen byrokratian jalkoihin, virkailija menettää lopullisesti malttinsa ja kiljuu, ettei hänellä ole aikaa kuunnella valitusta, kun jonossa on tuhat ihmistä, jotka oikeasti tarvitsee apua.

Naisen mielestä ”ennen vanhaan varattiin aika ihmiselle, joka tunsi sinut ja tilanteesi. Ja käytti harkintaa sekä maalaisjärkeä. Nyt jonotat puhelimessa ja selvität asiasi palvelunumeroihin, joissa neuvotaan hoitamaan asia netissä. Paitsi ettei pysty. Jos yrität vähänkin kohentaa omaa tilannettasi, TE vetää maton alta ja jotakin jonninjoutavaa päivänselvää asiaa tutkii viikkotolkulla joku asiantuntija”.

– Lupasin puhelimessa virkailijalle, etten vahingossakaan tee mitään, makaan hiljaa sohvalla ja leikin kuollutta, koska se on heidän tavoitteensa. Mihinkään muuhun johtopäätökseen tästä kaikesta ei voi tulla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)