Verkkouutiset

Neuvostojohtaja raivosi Suomessa: ”USA pitää kokeellisesta taiteesta, koska Neuvostoliitto ei pidä”

Itsenäisyyspäiväksi 1977 Suomeen tulleiden arvovieraiden tapaamisissa tapahtui merkillisiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa juhlittiin 6.12.1977 itsenäisyyden 60-vuotispäiviä. Helsingissä ja myös Linnan juhlissa oli mukana monia ulkomaisia valtionpäämiehiä.

Pohjoismaisten pääministereiden ja kuninkaallisten lisäksi paikalla olivat Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin (1904-80) ja USA:n presidentin henkilökohtaisena edustajana varapresidentin puoliso Joan Mondale (1930-2014).

Wikileaks on julkistanut kylmän sodan yhden huippuajankohdan kohtaamisesta amerikkalaisten tuolloin tekemiä muistioita. Seuraava kooste on tehty niistä. Kaikkiaan Suomen itsenäisyyspäivän tapaamisista tehtiin tuoreeltaan useita muistioita ja asioihin palattiin vielä kahden vuoden päästäkin.

Kahvipöytä peittyi

Rouva Joan Mondale ja pääministeri Aleksei Kosygin olivat tavanneet ensin itsenäisyyspäivän iltapäivänä Neuvostoliiton suurlähetystössä Tehtaankadulla tunnin ajan.

Tapaamisen kuvailtiin sisältäneen ”tavanomaista ylenpalttista neuvostovieraanvaraisuutta”. Kahvipöytää ei näkynyt ruokien, kakkujen ja kaviaarin alta.

73-vuotias Aleksei Kosygin totesi tervetuliaissanoissaan, että hänen tulkkinsa pitää rouva Mondalea hyvin sympaattisena. 47-vuotias Joan Mondale oli flirtannut takaisin, että hänpä ei kerro asiasta miehelleen.

Tämä oli johtanut muistion mukaan ”varsin pitkään ja kevyeen perhesalaisuuksien ja salaisuuksien vaihtoon”.

Alkurupattelun päätteeksi Kosygin sanoi, että rouva Mondale tulisi olemaan Neuvostoliiton virallinen vieras tullessaan kaksi päivää myöhemmin Leningradiin.

Rouva Mondale vastasi, että hänen käyntinsä Leningradissa on epävirallinen ja henkilökohtainen, jonka Kosygin varmaan käsittäisi, eikä hän voi ottaa kutsua vastaan mutta toivoo voivansa tulla miehensä kanssa jonain päivänä, jolloin virallinen vierailu olisi sopivaa.

”Kosygin vaikutti ymmärtävän tämän” ja ryhtyi puhumaan perheestään, tyttärestään ja pojanpojastaan, joka oli professorina Amerikassa. Häneltä kysyttiin ”missä yliopistossa”. Kosygin vastasi, ettei tiedä eikä kertoisi, vaikka tietäisikin.

Ei sisältöä

Rouva Joan Mondale vei keskustelun taiteeseen. Hän kuvaili suurta kiinnostusta, joka USA:ssa on Neuvostoliitossa varastoissa olevaan ”kokeelliseen taiteeseen” mainiten Marc Chagallin, Wassily Kandinskin, Kazimir Malevitsin ja Costakis-kokoelman.

Pääministeri Aleksei Kosygin kysyi, miksi USA:n tai muun maan tulisi olla kiinnostunut sellaisesta taiteesta, jolla ei ole sisältöä.

Rouva Mondale vastasi puhumalla muodoista ja väreistä ja vastaavien taiteilijoiden merkityksestä koko läntiselle taiteelle.

Kosygin totesi, ettei hän halua julkista luentoa. Hän kysyi miksi USA on kiinnostunut asiasta, ja vastasi itse: ”USA pitää kokeellisesta taiteesta, koska Neuvostoliitto ei pidä”.

Mukana olleen suurlähettiläs Rozanne Ridgwayn kuvaus keskustelusta suurlähetystössä päättyy tähän.

Rouva Joan Mondale ja pääministeri Aleksei Kosygin kohtasivat muutamaa tuntia myöhemmin uudelleen Linnan juhlissa. Tapahtumien jatkumisesta siellä kerrotaan tässä Verkkouutisten jutussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)