Verkkouutiset

Yllättävä ryhmä erottuu – he haluavat EU:sta liittovaltion

EU:sta liittovaltion haluavat eurovaaliehdokkaat löytyvät eri puolueista kuin moni olettaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan Parlamentin vaaleja varten avatun MTV:n vaalikoneen yksi väittämistä on ”EU:ta ei tule viedä liittovaltion suuntaan”. Kukin ehdokas on vastannut olevansa väittämästä samaa mieltä tai eri mieltä skaalalla 0-100.

Vaalikoneessa on 219 ehdokkaan vastaukset. Heistä kolme on väittämästä satasella eri mieltä eli he ilmoittavat kannattavansa täysin EU:n liittovaltiota.

He ovat Piraattipuolueen Janne P. Hukkinen ja vihreiden Otso Kivekäs. Kolmas on vaalikoneen mukaan Muutos2011:n ehdokas, jonka kohdalta on kuitenkin kerrottu, että ilmeisesti kyseessä on virhe.

”Pankkivalvonta sekä yhteinen raha- ja talouspolitiikka vaativat liittovaltion suuntaista kehitystä”, Hukkinen toteaa lisäperusteluissaan. ”Kehitys kohti toimivampaa ja tiiviimpää unionia on järkevää ja tavoiteltavaa”, Kivekäs katsoo.

Jos liittovaltion kannattajiksi lukee skaalalla yli 60 vastanneet ehdokkaat, on heitä 29.

Heistä on vihreitä 12, Rkp:n ehdokkaita kuusi, Piraattipuolueesta neljä, Sdp:sta kolme sekä yksi ehdokas vasemmistoliitolta, Skp:lta ja kokoomukselta kultakin. Lisäksi on edellä mainittu Muutos2011:n ehdokas.

Liittovaltiopuolueena siis erottuu selvästi vihreät. Esimerkiksi vihreiden meppi Tarja Cronberg (kannatuslukema 74) toteaa lisäperusteluissaan, että ”yhteistyötä tulee syventää niin taloudessa, turvallisuudessa kuin ulkopolitiikassakin”.

Vihreiden Heidi Hautalan (70) mukaan ”varsinkin euro edustaa liittovaltiota ja toimiakseen se vaatii vahvempaa yhteistä talouspolitiikkaa”. Anni Sinnemäki (66) toteaa, että ”tarvitsemme mielestämme tiiviimpää yhteistyötä ja enemmistöpäätöksiä esimerkiksi veroparatiisien torjunnassa ja ympäristöpolitiikassa”.

Liittovaltiota sen sijaan ei kannata esimerkiksi kokoomuksen meppi Eija-Riitta Korhola (kannatuslukema liittovaltiolle 36). Hänen mukaansa ”minulla on se vaikutelmaa etteivät kansalaiset yksinkertaisesti halua sitä. Vallan pelätään karkaavan liian kauas. Nopein tapa tuhota unioni on pakottaa sitä liittovaltiomuotoon, joka aiheuttaa kapinamielialaa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)