Verkkouutiset

Puolueilta näkemyksiä EU:n ihmisoikeuspolitiikasta – paitsi perussuomalaisilta

Puolueet ymmärtävät ihmisoikeudet ja niiden velvoittavuuden eri tavoin, selviää Ihmisoikeusliiton puolueille tekemästä kyselystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolueiden Euroopan unionin ihmisoikeuspolitiikkaa kartoittaneeseen kyselyyn vastasivat kaikki puolueet paitsi perussuomalaiset.

Kaikki vastanneet puolueet katsovat, etteivät ihmisoikeudet ole pelkästään ulkopoliittinen kysymys. Puolueiden mukaan myös EU:n sisällä on ihmisoikeusongelmia.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattilan mielestä tämä on myönteinen muutos.

– Enää ei ajatella, että ihmisoikeusloukkaukset tapahtuvat vain jossain muualla, hän sanoo.

EU:n sisäiset ihmisoikeusloukkaukset kuriin

Tulevalle vaalikaudelle SDP:llä, RKP:llä ja vihreillä on Mattilan mukaan selkeitä ihmisoikeustavoitteita, kuten EU:n turvapaikkapolitiikan yhtenäistäminen.

Muiden puolueiden konkreettisia tavoitteita on Mattilan mielestä vaikea hahmottaa, vaikka puolueet listaavatkin keskeisiä ihmisoikeuskysymyksiä, kuten kokoomus naisiin kohdistuvan väkivallan ja kristillisdemokraatit romanien heikon aseman.

Puolueista SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit korostivat taloudellisia ja sosiaalisia oikeuksia.

Kyselyn perusteella suomalaisilla puolueilla näyttää olevan poliittista tahtoa EU:n aktiivisemmalle puuttumiselle jäsenmaissa tapahtuviin ihmisoikeusloukkauksiin. Erityisesti tätä toivovat keskusta, RKP, SDP ja vasemmistoliitto.

Siinä missä useat puolueet mainitsivat romanien heikon aseman, SDP vaati EU:lta välitöntä puuttumista romaneihin kohdistuviin ihmisoikeusloukkauksiin jäsenmaissa.

Suhtautumisessa epäjohdonmukaisuutta

Mattilan mielestä äänestäjän kannalta ongelmallista on, että samalla puolueella voi olla hyvin erilaisia näkemyksiä eri ihmisoikeuskysymysten kohdalla.

Kristillisdemokraatit nostavat vastauksessaan ihmisoikeusongelmaksi abortin yleistymisen. YK:n terveysjärjestön WHO:n tilastojen mukaan aborttimäärät Euroopassa ovat kuitenkin huomattavasti vähentyneet sitten 1990-luvun ja pysyneet viime vuodet samalla tasolla.

– On huolestuttavaa, että ihmisoikeuskeskustelussa puolue voi esittää perusteettomia väittämiä, Mattila toteaa.

Puolueiden linjojen selvittämistä vaikeuttaa myös se, että saman ryhmän parlamentaarikot eivät välttämättä äänestä johdonmukaisesti. Esimerkiksi keskustan edustajat äänestivät useassa ihmisoikeuksien kannalta keskeisessä äänestyksessä keskenään ristiriitaisesti.

Ihmisoikeusliitto lähetti kyselyn EU:n ihmisoikeuspolitiikasta yli prosenttiyksikön kannatusta nauttiville suomalaisille puolueille. Perussuomalaiset jättivät vastaamatta tiedusteluista huolimatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)