Verkkouutiset

Poliitikot, toimittajat ja Twitterin vaikeus

BLOGI

Suvi Uusitalo
Suvi Uusitalo
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikka heinäkuu on ollut uutisrikas muun muassa ulkomaisten kriisien vuoksi, ovat pääministerin liian kevyiksi koetut tviitit keikkuneet otsikoissa jo toista viikkoa. Monet politiikan tarkkailijat ovat sitä mieltä, että pääministeri Alexander Stubbin tviitit triathlon-kisasta Ukrainan lentokoneturman jälkeen eivät olleet asianmukaisia.

Kohu johtuu siitä, etteivät monet vieläkään tiedä miten Twitterissä oikein ollaan.

Twitteriä kutsutaan mikropalvelublogiksi. Sinne tavataan kirjoittaa päiväkirjamaisesti maksimissaan 140-merkkisiä kirjoituksia eli tviittejä siitä, mitä juuri nyt tapahtuu. Palveluun kirjautuneet myös esimerkiksi jakavat internetin sisältöä ja kommentoivat erilaisia asioita aihetunnistein eli hash tagein.

Muun muassa tällaisia näkemyksiä tviitti-gaten tiimellyksessä on esitetty: Pääministerin tviittejä seurataan ympäri maailman, joten niillä tulisi olla merkitystä. Keskittyisi olennaiseen. Näyttää pahalta. Tilannetajun puutetta.

Toisaalta monet Stubbin puolustajat ovat aivan oikein kummastelleet sitä, että kritisoijat ovat niitä, jotka eivät ole Twitterissä. Stubb on ollut siellä huhtikuusta 2009. Sen jälkeen hän on tviitannut yli 14 000 kertaa. Pääministerillämme on palvelussa huimat 126 000 seuraajaa.

Stubbin erityisavustaja Pete Pokkinen sanoo torstaina Keskisuomalaisessa, että Stubb kirjoittaa kaikki sosiaalisen median päivityksensä itse. Keskisuomalainen on löytänyt Stubbin Instagram-kuvaprofiilin ja ihmettelee tämän nuorien seuraajien ihailevia kommentteja. Ennustan uutta kesäistä mediakohua…

Pääministerin Twitter-kirjoittelua ehkä kovasanaisimmin arvostellut keskustakonkari Sirkka-Liisa Anttila vaati kesälomalla olevalta Stubbilta enemmän tekoja ja vähemmän tviittejä.

Pääministerin massiivinen ja totutusta poikkeava näkyvyys varmasti harmittaa keskustassa, jossa lähimmäs some-ilmiötä on tainnut päästä Paavo Väyrynen. Kun kannatuksen nousu pysähtyy, mikä tahansa kelpaa heinäkuiseksi aseeksi.

****

Alexander Stubb on kirjoittanut yhtenä Suomi-Twitterin seuratuimmista hahmoista Twitter-kirjan yhdessä toisen tviittaajahahmon, toimittaja Tuomas Enbusken kanssa.

Kirjan aluksi Stubb kehottaa lukijoitaan liittymään palveluun: ”Tule messiin. Twitter on kuin meille suomalaisille tehty. Lyhyt ja ytimekäs ilmaisu. Asiaa huumorilla höystettynä. Saat takuulla kicksejä.”

Kyllä, nykyinen moderni pääministerimme käyttää sanoja kuten ”kicksi” ja ”messi”.

Tuomas Enbusken johdantotviitti kirjassa tuntuu erityisen ajankohtaiselta juuri nyt: ”Ihmiset järkyttyisivät, jos tietäisivät miten vähän muut meidän virheitämme miettivät. Älä siis mieti liikaa, twiittaa mitä mieleen tulee.”

Pääministeri ilmeisesti noudatti triathlon-kisoissa Enbusken ohjetta. Stubb myös totesi maanantaina, että aikoo jatkaa entisellä linjalla: ”Hei porukat, Twitter on olemassa keskustelua varten. Työtä ja vapaa- aikaa. Kannattaa aina olla oma ittensä. Ei muuteta mitään”, Stubb totesi.

Totta kai Stubbin pitäisi pääministerin asemassa miettiä tviittejään vähän aiempaa enemmän. Viimeaikaisen Twitter-fiidini perusteella voisi jopa rohkeasti arvioida, että jonkinlaista harkintaa jo käytetään.

****

Kirjansa aluksi Enbuske ja Stubb käyvät läpi suomalaista mediamurrosta. He muistuttavat, että vielä 1980-luvulla esimerkiksi tv-keskustelujen ja lehtien näkökulman valitsi aina toimittaja.

”Tavallinen ihminen oli mediassa passiivinen objekti. Jos hän halusi saada viestinsä läpi, se onnistui vain ”toimittaja”-nimisen portinvartijan silmälasien läpi”, kaksikko kirjoittaa. Näin on ollut viime vuosien some-murrokseen saakka.

Laittaa miettimään, onko koko koko tviittikohussa kyse myös siitä, että toimittajia harmittaa tai pelottaa se, ettei heitä enää tarvita. Tätä tukevia tulkintoja voi vetää vaikkapa Stubbin tviittailua käsitelleestä Helsingin Sanomien viimeviikkoisesta kolumnista. Verkkouutiset kirjoitti viime viikon maanantaina lyhyen uutisjutun pääministerin Ukraina-näkemyksistä – tämän tviittien perusteella, sillä Stubb ei ollut kommentoinut asiaa muualla. HS tulkitsi Stubbin antaneen asiasta puoluelehdelle haastattelun. HS oli harmissaan siitä, ettei maan johtava sanomalehti ollut sellaista saanut. Kolumnia oikaistiin myöhemmin.

Kirjoituksessa ihmeteltiin, miksei Verkkouutiset käsittelyt uutisessaan kokoomukselle kiusallisia triathlon-kirjoituksia: ”Kun kokoomusmedia Verkkouutiset kirjoitti maanantaina Stubbin tviiteistä, jutussa ei kritisoitu fillarikisatviittejä mutta kerrottiin erikseen, miten Stubb oli maanantaina juuri Twitterissä vaatinut tutkintaa malesialaiskoneen pudottamisesta”, HS:ssa kirjoitettiin.

Olisi ollut erikoista sotkea ajankohtaiseen Ukraina-aiheiseen uutisjuttuun tviittejä urheilukisoista.

Some on muuttanut poliittisen kulttuurin pysyvästi. Kansalainen saa halutessaan helposti yhteyden pääministeriin, ja pääministeri saa toisaalta massiivista näkyvyyttä ilman välikäsiä.

On selvää, että sekä poliitikoilla että medialla on tottumista siihen, miten Twitterin kanssa eletään.

Kirjoittaja Suvi Uusitalo on Verkkouutisten ja Nykypäivän politiikan toimittaja ja aika laiska tviittaaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)