Verkkouutiset

Juha Sipilän on taas viisasta pysytellä hiljaa

BLOGI

Suvi Uusitalo
Suvi Uusitalo
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutiset yritti tavoitella keskustan puheenjohtaja Juha Sipilää kommentoimaan liberaalipuolue ALDEn kärkiehdokasvalintoja. Kommenttia kaivattiin myös siihen, tyytyisikö keskusta mahdollisen eurovaalivoiton myötä sopimukseen, jonka mukaan pääministeri valitsee Suomen komissaarin. Asialla spekuloi keskiviikon Helsingin Sanomat.

Sipilä viestitti avustajansa välityksellä, ettei halua kommentoida asiaa.

Keskustan eurooppalainen emopuolue, liberaalidemokraattinen ALDE tiedotti maanantaina, että puolue lähtee eurovaaleihin kahden kärkiehdokkaan taktiikalla. Komission puheenjohtajaksi on ehdolla belgialainen europarlamentaarikko Guy Verhofstadt. Toisen kärkiehdokasehdokkaan, talouskomissaari Olli Rehnin, tiedotettiin olevan tyrkyllä ”muihin korkeisiin tehtäviin”. Analyyseissä Rehnin on kerrottu hamuavan erityisesti EU:n ulkoministerin tai euroryhmän puheenjohtajan paikkaa. Julkisesti hän ei ole halunnut paikoilla spekuloida.

On erittäin epätodennäköistä, että Verhofstadt valitaan komission nokkamieheksi. Puheenjohtajuus menee toukokuun eurovaalien suurimmalle ryhmälle, ja ALDEn kannatuksen odotetaan tippuvan. Puolueryhmällä on nykyisessä EU-parlamentissa yhteensä 85 europarlamentaarikkoa – sosialistiryhmällä 184 ja keskustaoikeistolaisella EPP:llä 265.

ALDElla onkin nähty olevan paremmat mahdollisuudet napata muita keskeisiä tehtäviä. Monet ovatkin Suomessa tulkinneet, että tällöin vahvoilla olisi kakkosmies Rehn. Mihin unohtuu tällöin Verhofstadt? Kumpi on ”enemmän kärkiehdokas”? Verhofstadtia on julkisuudessa aseteltu esimerkiksi parlamentin puhemiehen paikalle. Mikä merkittävä pesti jää tällöin Rehnille?

Komissaarien ja muiden EU-johtajien valinta venyy joka tapauksessa tämän vuoden loppupuolelle, ja lopulliset valinnat ovat monimutkaisen koplaamisen tulos. ALDEn vaalityön kannalta kahden kärjen taktiikka toimii. Eteläisissä EU-maissa tunnetusti karsastetaan tiukan talouskurin Rehniä. Pohjoisessa taas federalistina profiloitunut Verhofstadt kauhistuttaa.

Päätös kahdesta kärkiehdokkaasta lienee kuitenkin ollut osalle aldelaisista kova paikka. Kärkiehdokasvalintaa sovittelemaan tarvittiin Hollannin pääministeri Mark Rutte sekä saksalainen liberaalidemokraatti Christian Lindner.

Liberaalipuolueen jakautumisesta kielii sekin, että valintoja koskeneen Verhofstadtin lausunnolla ryyditetyn tiedotteen otsikkoa muutettiin maanantaina noin viiden tunnin viiveellä. Päivällä tiedotteen otsikko kuului suomennettuna ”Guy Verhofstadtia ehdotetaan liberaalien kärkiehdokkaaksi komission puheenjohtajaksi”. Samana iltana lähetettiin korjattu versio, jossa otsikkoon oli lisätty teksti ”Olli Rehn ehdolla muihin merkittäviin tehtäviin”. Astuttiinko ensimmäisellä tiedotteella jonkun varpaille?

Kuten keskustan äänenkannattaja Suomenmaa ansiokkaassa analyysissään totesi, keskustalaiset joutuvat vaalien alla kotimaassa kiusallisiin tilanteisiin, kun heille muistutetaan, että ALDEn komission puheenjohtajaehdokas haluaa leikata maataloustukia ja tehdä EU:sta liittovaltion. Juha Sipilän on totuttuun tapaansa viisasta pysytellä hiljaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)