Verkkouutiset

Some-raivo: Ajaako hallitus lukukausimaksuja kaikille?

BLOGI

Kasperi Summanen
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Jaha, porttiteoria toteutuu. Hallituspuolueet suunnittelemassa lukukausimaksuja kaikille opiskelijoille. #einäin”, vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö tviittasi keskiviikkona.

Niinistö jatkoi aiheesta tästä löytyvässä facebook-kirjoituksessaan.

Aiheeseen tarttui myös vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson. Hän kommentoi asiaa muun muassa tiedotteessaan, jossa hän kysyi, ”onko kokoomus ajamassa lukukausimaksuja myös suomalaisille”.

Sekä Niinistön että Anderssonin kirjoituksien perusteella kyse on hallituspuolueiden, tai ainakin kokoomuksen, suulla puhuvan kansanedustajan Juhana Vartiaisen (kok.) ehdotuksesta, jonka mukaan lukukausimaksuja tulisi alkaa periä kaikilta suomalaisopiskelijoilta.

Oppositioedustajien kommentointi on malliesimerkki siitä, miten yhteiskunnallisesti tärkeä keskustelu tuppaa nykyisin polarisoitumaan hyödyttömäksi vastakkainasetteluksi. Siinä huomioidaan valikoiden vain se osa hälinää, joka palvelee kunkin tahon omia tarkoitusperiä.

Anderssonin tai Niinistön puheista ei käy ilmi, että Juhana Vartiaisen tviitti oli vastaus Helsingin yliopiston mikrotaloustieteen professori Hannu Vartiaisen twitterissä tekemään keskustelunavaukseen lukukausimaksuista.

Professori kysyi ”olisiko jo syytä aloittaa keskustelu yliopistojen lukukausimaksuista. HY:n irtisanomiset voitaisiin välttää 2 000e maksulla”. Hän ehdotti myös lukukausimaksut kaikille opiskelijoille mahdollistavan lainajärjestelmän luomista. Professorin mukaan tällaisestakin mallista saataisiin leivottua tasa-arvoinen.

Vartiainen vastasi tviittiin, että ”pienempikin maksu helpottaisi olennaisesti” ja ”olisi myös askel kohti toimivaa koulutusvientiä”. Vartiainen teki myös heti selväksi Niinistölle, että kyse on hänen henkilökohtaisesta kannastaan.

Anderssonin ja Niinistön puheiden perusteella kyseessä on kuitenkin kokoomuksen tai jopa hallituksen kanta. Sen rummun lyöminen sopii oppositioedustajien agendaan.

Niinistö tai Andersson ei ota kommenteissaan esiin lainkaan sitä, että ehdotus keskustelun käymisestä tuli Helsingin yliopiston taloustieteen professorilta. Jääpä huomiotta sekin, että asiaa kommentoitiin ihan hallituksestakin.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) osallistui keskusteluun heti tuoreeltaan twitterissä ja sanoi ykskantaan, ettei kokoomus aja lukukausimaksuja ja ettei tällaista suunnitella hallituksessakaan. Sananvapautta ministeri totesi kannattavansa.

Kokoomuslaisen opetusministerin kannanoton huomiointi olisi kuitenkin ollut turhaa. Sehän olisi tappanut hyvän some-raivon ennen kuin sitä alkoikaan.

Vihreiden tilannekuvasta kertonee kaiken Niinistön facebook-kirjoituksesta poimittu kommentti yliopistojen rahatilanteesta.

”Yleensä ministeri ryntää rahakassien kera auttamaan kun tulee näin suuria irtisanomisia, Sipilän hallitus irtisanoo itse.”

Joskus ne rahakassit loppuvat.

Kirjoittaja Kasperi Summanen on Verkkouutisten politiikan toimittaja

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)