Verkkouutiset

Talouskomissaari kutistui oppositiodemagogiksi

BLOGI

Alberto Claramunt
Alberto Claramunt
Alberto Claramunt oli Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja 17.9.2021 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Populismi on pohjimmiltaan nihilismiä. Kansavalta kokoaa, populismi repii” sanoi vaalikampanjaansa avannut Olli Rehn (kesk.) politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa viime viikon torstaina.

Rehn on paitsi keskustan eurovaaliehdokas, myös liberaalien kärkiehdokas kaikkiin korkeisiin tehtäviin komissiota lukuun ottamatta. Hän on virkavapaalla talouskomissaarin tehtävistä.

Rehn ihmetteli europarlamentin populistisen ja EU-vastaisen EFD-ryhmän puheenjohtajan ja Timo Soinin (ps.) ystävän Nigel Faragen puheita, joissa tämä syytti EU:ta Ukrainan kriisistä. Faragen mukaan EU:lla on verta käsissään. Rehn muistutti, että EU ei lietsonut kansannousua, vaan ukrainalaisten mitta tuli täyteen.

EU-vastaisten populistinen käytös Ukrainan kriisin suhteen on muutoinkin ollut outoa. Korruptoituneen presidentti Viktor Janukovitshin syrjäyttämisen jälkeen yksi Faragen ryhmän mepeistä kutsui parlamenttiin tiedotustilaisuuden, jossa esiintyi kolme kovan linjan venäläismielistä ukrainalaispoliitikkoa syyttäen Euromaidania fasistiseksi liikehdinnäksi! Vladimir Putinin hallinto näyttää viehättävän Euroopan populisteja.

Rehn ei kuitenkaan tällä viikolla ole ollut itsekään osaton populismista. Päinvastoin, virkavapaalla oleva talouskomissaari on päättänyt heittäytyä kotimaan oppositiodemagogiksi. Ensin Rehn peräänkuulutti Suomenmaan haastattelussa Suomeen uusia vaaleja. Sen jälkeen hän lyttäsi Suomen hallituksen kriisimailta vaatimat vakuusvaatimukset todeten, että ne eivät hyödytä ketään.

On hämmästyttävää, miten nopeasti eurooppalainen talouskomissaari kutistui kansalliseksi oppositiopoliitikoksi. Poliittisella kokemuksellaan Rehnin pitäisi nähdä, että vakuusvaatimukset olivat poliittinen ehto kriisimaiden avustuspaketille. Ilman niitä paketit tuskin olisivat menneet läpi, ja seurauksena talouskomissaari muiden mukana olisi saanut miettiä, miten kriisimaat pelastetaan ilman yhden euromaan tukea. Se oliko vakuuksista taloudellista tai muuta hyötyä on tämän poliittisen realiteetin rinnalla toisarvoista.

Mutta vielä suurempi populismin sammakko oli vaatimus uusista vaaleista, joita Rehn perusteli sillä, että ratkaisut ”suomalaisen työn ja tuotannon kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja työpaikkojen luomiseksi” saataisiin tehtyä heti.

Rehniltä jäi huomaamatta kehysriihen päätökset, jotka ovat juuri niitä toimia, joita muun muassa komissio on koko alkuvuoden Rehnin itsensä suulla Suomelta toivonut. Uusista vaaleista seuraisi, että nämä päätökset käytännössä vesitettäisiin, kun puolueet keskittyisivät vaalikampanjaan ja tulevaan hallitukseen.

Jos lasketaan vaalien järjestämiseen kuluva aika ja sen päälle hallitusneuvottelut, niin Suomi olisi pahimmillaan lähes puoli vuotta poliittisesti toimintakyvytön. Sinä aikana jäisi muun muassa ensi vuoden budjetti toimitusministeristönä toimivan hallituksen virkamiesvastuulle.

Pahimmillaan itse aiheutettu hallituskriisi näkyisi Suomen valtionvelan koroissa ja uhkaisi kolmen A:n luottoluokitusta. Antaisiko virassaan toimiva talouskomissaari yhdellekään EU:n jäsenmaalle tällaista toimintaohjetta? Entä onko tällaisia neuvoja jakava henkilö soveltuva toimimaan esimerkiksi Euroryhmän puheenjohtajana?

”Kansanvalta kokoaa, populismi repii”, sanoi Rehn. Tästä asiasta olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Pete Pakarinen toimii Euroopan parlamentissa Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmän lehdistöneuvonantajana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)