Verkkouutiset

Suomi voi oppia Italiasta

BLOGI

Alberto Claramunt
Alberto Claramunt
Alberto Claramunt oli Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja 17.9.2021 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Italia on meille Berlusconin maa, jossa keskellä päivää kuorsataan siestaa, eikä mikään suju niin kuin meillä erinomaisessa Suomessa. Suomi koetaan eturivin maana, josta kaikkien olisi syytä ottaa oppia. Mitä me voimme oppia saapasmaasta, jolle meillä on tapana naureskella?

Italia ja Suomi ovat vastakohtia. Suomessa hommat sujuvat, mutta mikään ei hoidu. Italiassa hommat eivät suju, mutta kaikki hoituu. Italiassa ovet aukeavat sisäänpäin, Suomessa ulospäin. Meillä ruoka on mahan täyttämistä, Italiassa ruoka on intohimo.

Italian väkiluku on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana Suomen asukasluvun verran, vaikka syntyvyys on pientä. Väki on lisääntynyt massiivisen maahanmuuton seurauksena.

Etelä-Italiaa pidetään köyhänä, mutta se johtuu siitä, että sitä verrataan pohjoiseen, Euroopan toiseksi rikkaimpaan alueeseen. Suomikin on köyhä, jos vertaamme itseämme vauraaseen Italian pohjoisosaan. Teollinen osaaminen on siellä lähes Saksan luokkaa. Jos katselee ikkunasta viliseviä tehtaita ja teollisuutta autostradalta tai Pendolinosta, tuntuu, että teollisuutta on yhtä paljon kuin meillä puskia. Italia ei ole Kreikka, se on EU:n kolmanneksi suurin nettomaksaja. Töitä tehdään pitkää päivää. Italialainen on ahkera kuin muurahainen.

Vaikka koulujärjestelmä ei ole saavuttanut samanlaista Pisa-menestystä kuin Suomi, opetus on vaativaa. Opettajia kohtaan käyttäydytään kunnioittavasti ja opiskelijoilta vaaditaan paljon. He oppivat koulussa kärsivällisyyttä. Ketään ei päästetä helpolla.

Tuhansien vuosien kulttuuriperimän Italia on tehokas maa, joka toimii eri tavalla kuin Suomi. Italian suuri ongelma on leväperäinen politiikka. Me taas arvostelemme aivan turhaan vastuullisia poliitikkojamme.

Italialainen on kohtelias ja huomaavainen, mikä juontaa jo varhaislapsuudesta. Lapsia kunnioitetaan. Tämä heijastuu siinä, että he käyttäytyvät samoin kuin heitä kohtaan on käyttäydytty. Me miellämme usein hyvät tavat teeskentelyksi. Italiassa tapakulttuuri on aitoa.

Italia ei ole ihmemaa, mutta oman eteen tehdään kaikki. Italialaisen ruokakulttuurin maailmanvalloitus pohjautuu siihen, että omaa arvostetaan. Elintarvikevalvonta ei pyri hankaloittamaan yrittäjien elämää. Suomessa Avi ja Ely suhtautuvat elintarvikeyrittäjiin kuin rikollisiin. Italiassa viranomaiset pyrkivät auttamaan. Saapasmaan valvonta keskittyy laadunvalvontaan, meillä kaakeleiden mittaamiseen.

Nöyryyttä ei saa enempää peräänkuuluttaa. Sitä meillä piisaa. Mutta Italia opettaa meitä olemaan ylpeämpiä itsestämme. Pitäisi uskoa suomalaisuuteen, aivan kuin italialaiset uskovat italialaisuuteen.

Hannu Koivisto on vapaa toimittaja ja entinen sikafarmari.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)