Verkkouutiset

Kansalta kyllä, eliitiltä ehkä – Stubbilla lennokas alku

BLOGI

Alberto Claramunt
Alberto Claramunt
Alberto Claramunt oli Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja 17.9.2021 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kahden suuren hallituspuolueen johtajavaihdosten takia kannatuskyselyillä on nyt keskimääräistä enemmän kiinnostusarvoa. Helsingin Sanomien tuorein gallup osoittaa kokoomuksen olevan kovassa nousussa, SDP:n kannatus puolestaan näyttää vakiintuneen alle 15 prosenttiin. Verkkouutiset ehti laskea jo uusille prosenteille paikka-arvion.

Alexander Stubbin aloitus kokoomuksen puheenjohtajana ei voisi parempaa tukea saada. Melkein kahden prosenttiyksikön kannatuksen nousu reilussa parissa kuukaudessa on kova suoritus, jopa odotuksia kovempi. Kysely on tehty aikana, jolloin Stubbin pukeutumisesta, tavasta viestiä sosiaalisessa mediassa ja urheiluharrastuksesta on käyty vilkasta keskustelua. Moni politiikan kommentaattori on kritisoinut pääministeriä. Tuorein gallup antaa viitteitä siitä, että kansa on valmiimpi ottamaan vastaa uuden tyylin kuin eliitti.

Kannatusmittauksen aikana hallituspuolueet ovat ottaneet julkisuudessa mittaa toisistaan. SDP on ollut aloitteellinen. Se on tuonut budjettiriiheen uusia avauksia, euromääräisesti pieniä, mutta periaatteellisesti merkittäviä. Kokoomus on vastannut kahdella kärjellä: Alexander Stubb on muistuttanut, että kokonaisuuden kannalta avaukset eivät ole merkittäviä, kun taas Jan Vapaavuori on tuonut esiin närkästymisensä menettelytavoista. Vaikka kokoomus on ollut ottava osapuoli, kansa ei ole asiasta piitannut.

Kolmas merkittävä tapahtuma kyselyjaksolla on ollut Ukrainan kriisi, joka herättää kansassa voimakkaita tunteita. Pelko uudesta kylmästä sodasta tai suuremmasta eurooppalaisesta konfliktista heijastuu kaipuuna vakiintuneeseen valtaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ollut kriisin aikana koko ajan aktiivinen. Kyselyajankohtaan ei vielä mahdu huipputapaaminen Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Petro Porošenkon kanssa. Stubb on korostanut Suomen pysymistä läntisessä rintamassa. Valtiojohdolla on ollut yhtenäinen linja, jota kansa ymmärtää.

SDP:n kannatus on alhaalla. Puolue rakentaa parhaillaan itselleen samanlaista alhoa kuin keskusta ennen viime eduskuntavaaleja. Antti Rinteen aloitteellisuus hukkuu osittain keskinäiseen kiistelyyn ja kokoomuksen arviointiin. Entinen puoluesihteeri Mikael Jungner huomauttikin omilleen Facebook-kommentissaan, että kokoomuksen asettaminen tikun nokkaan vain lihottaa kokoomuksen kannatusta.

SDP:n kannatuksesta voi poimia jotain myönteistä: kannatuksen lasku näyttää tasaantuneen. Ja vaikka Rinteen tarjoamat muruset eläkeläisille ovat politikointia, se saattaa herättää SDP:n omia kannattajia. Toisaalta voi kysyä, miksi tukea ei anneta lapsiperheille, jotka painivat suurten asuntovelkojensa kanssa globaalin talouden myrskyissä.

Kannatusvaihtelut ovat voimistuneet viimeisten vuosien aikana. Lisäksi poliittinen tilanne Suomessa ja Euroopassa sekä merkittävät henkilövaihdokset puolueiden johdossa tekevät ennustamisesta vaikeaa. Kokoomuksessa ja sdp:ssä on havaittavissa liikettä – keskusta ja perussuomalaiset ovat joutuneet katsomoon, mutta vain toviksi, sillä talouden kuva näyttää koko ajan heikommalta.

Poliittisesta syksystä tulee kuuma. Eduskuntavaaleihin on aikaa enintään kahdeksan kuukautta.

Kirjoittaja Alberto Claramunt on Nykypäivän ja Verkkouutisten päätoimittaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)