Verkkouutiset

Hornet UKK-puistossa

BLOGI

Ilpo Kiuru
Ilpo Kiuru
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Istun keskellä Lokan tekoaltaan selkää. On huhtikuinen rauhallinen arjen aamupäivä. Hiljaista.

Ei raaku varis, ei kurkuta korppi eikä hauku halli. Yhtään moottorikelkkaa ei näy eikä kuulu, autojen äänistä puhumattakaan. Rauha.

Yht’äkkiä hiljaisuuden katkaisee armoton jylinä.

Suunnilleen Luiron uoman päällä lentää Hornet. Se tulee altaan itärannan päälle paikallisten tuntureiden – Painopään ja Vuoltistunturin – huippujen alapuolella ja lentää yhtä matalalla pohjoiseen ohi Vuollosvaaran ja Piettämän kohti Kopsusjokea ja Luiron latvoja ja edelleen UKK-puistoa. Sieltä jylinä kuuluu aikansa.

Useinhan ne noin matalalla lentävät, mutta miksi juuri nyt?

* * *

Puolustusministeriö epäilee ranskalaisen valtionilma-aluksen loukanneen lentosuunnitelman mukaisella lennollaan Suomen ilmatilaa Käsivarren Lapissa viime viikon torstaina iltapäivällä.

Sotilas-, tulli- ja poliisi-ilma-alukset katsotaan valtion ilma-aluksiksi. Valtionilma-alukseksi katsottavalla koneella ei ministeriön mukaan ollut aluevalvontalain mukaista lentolupaa. Rajavartiolaitos selvittää ilmatilaloukkausta.

Mikähän valtionilma-alustyyppi juuri nyt mahtoi olla kyseessä?

* * *

Viime viikon tiistaina Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ilmoitti, että Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU on nostanut aktiivisuuttaan Ruotsissa. Käytännössä kyse on Säpon mukaan Venäjän erilaisista konspiratiivisista keinoista.

Säpo puhuu muun muassa yrityksistä värvätä henkilöitä vakoiluun, elektronisista hyökkäyksistä ruotsalaista tietotekniikkajärjestelmää vastaan, signaalijäljityksestä tai yrityksistä tunkeutua Ruotsin puolustuslaitoksen yksiköiden alueelle.

Sotilastahojen mukaan kyse on tavanomaisista sotilastiedustelun keinoista. Mutta miksi juuri nyt?

* * *

Venäjän läntisen alueen joukkojen komentaja, kenraali Anatoli Sidorov mainitsi helmikuussa, että puolustusvoimien aikeissa on kunnostaa Kuolan alueella tyhjillään oleva tukikohta tämän vuoden syyskuussa. Tuolloin hän ei maininnut mahdollisesti avattavan tukikohdan nimeä.

Murmanskin alueen kiinteistöasioista vastaava ministeri Oleg Mazunov ilmoitti maaliskuun alussa, että kyseessä on Alakurtin tukikohta. Se sijaitsee Kuolan niemimaan lounaisosassa Sallan korkeudella ja lähellä Suomen rajaa.

Alakurttiin on tarkoitus siirtää remontin jälkeen noin 3 000 sotilasta.

Luontevaa on remontoida vanha varuskunta uudelleen käyttöön. Sitä vain tulee kysyneeksi, miksi juuri nyt?

* * *

Pääsiäisen kunniaksi vielä yksi esimerkki.

Ruotsissa – ja laajemminkin – nousi vuosi sitten kohu siitä, että Venäjä harjoitteli pääsiäisen alla hyökkäystä Tukholman alueelle sekä Etelä-Ruotsiin ilman, että Ruotsin ilmavoimat reagoi tapahtuneeseen mitenkään. Sen sijaan NATO:n koneet nousivat ilmaan lähelle Gotska Sandötä.

– Kyseessä oli todellinen simulointi hyökkäyksestä, jos sellaista joskus tarvittaisiin, NATO-maa Liettuan puolustusministeri Artis Pabriks sanoi Svenska Dagbladetille. Hänen mukaansa vastaavia simulointeja on tehty Baltiaa kohtaan.

* * *

Sotapuheita? Hysterian lietsontaa?

Ei, vaan esimerkkejä tavallisesta rauhan ajan sotilaallisesta toiminnasta, joka juuri nyt näyttää joistakin syistä vilkastuneen.

Miksi siis juuri nyt Suomessa ei saisi käydä asiallista ja kiihkotonta keskustelua maanpuolustuksen eri vaihtoehdoista. Ja miksi sitä ei saa käydä silloinkaan, kun olot ovat rauhoittuneet ja vakiintuneet?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)