Verkkouutiset

Heinäluomakin pisti lusikan soppaan

BLOGI

Satu Schauman
Satu Schauman
Satu Schauman on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n ay-siipi kampanjoi TVO:n saamiseksi eduskuntaan

Puhemies Eero Heinäluomalta löytyy ymmärrystä Fennovoiman lisäksi myös TVO:n lupa-asian käsittelyyn eduskunnassa.

Heinäluoman mukaan asiassa on paitsi juridinen, myös poliittinen puoli. ”Eduskunnassa on paljon henkeä, että se pääsisi määrittelemään kantansa molempiin asioihin”, Heinäluoma arvioi lauantain Helsingin Sanomissa.

Teollisuuden Voiman nelosreaktorin jatkoaika, josta elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) jo kertaalleen sanoi kielteisen kantansa, jakaa taatusti näkemyksiä puolueiden sisällä. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ja SDP:n eduskuntaryhmä ovat kuitenkin ne tahot, jotka lobbaavat aktiivisesti asiaa eduskuntaan.

SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman on korostanut substanssin sijaan menettelytapaa: eduskunnan pitäisi päästä sanomaan sanansa myös TVO:n jatkoajasta, kun se jo aiemmin päätti TVO:n luvasta.

Käytännössä kyse lienee kuitenkin siitä, että SDP:n teollisuus-ja ay-siipi haluaa vaikuttaa itse asiaan.

Näkemys verhotaan kuitenkin demokratian kaapuun. Vai mitä pitäisi ajatella SDP:n varapuheenjohtajan Antti Lidtmanin perjantaisesta ulostulosta? Hän piti outona, että Vapaavuori yksiselitteisesti ”haluaa ohittaa eduskunnan arvovallan näin isossa asiassa”.

Vapaavuori ei halveksi eduskuntaa, vaan noudattaa lakia.

Ydinenergialain mukaan eduskunnalla ei ole toimivaltaa tarkastaa kielteisiä periaatepäätöksiä koskien ydinlaitosten rakentamista. Jos valtioneuvosto sen sijaan tekee myönteisen periaatepäätöksen, se menee automaattisesti eduskunnan tarkastettavaksi, joka joko hyväksyy tai hylkää päätöksen.

SDP:n logiikan mukaan Vapaavuoren pitäisi ilmeisesti esittää sellaista TVO-päätöstä, mihin itse ei usko vain siksi, että asia saataisiin eduskuntaan. Ei liene ministerin tehtävä.

Rinteen pyynnöstä valtioneuvosto ei tehnyt torstaina vielä päätöstä TVO:sta, vaan asia jäi pöydälle.

Helsingin Sanomien mukaan puhemiesneuvosto pohtii tiistaina mahdollisuuksia TVO:n saamiseksi eduskuntaan ainakin keskustelun muodossa. Heinäluoma väläyttää lehdessä, että mahdollisia menettelytapoja olisivat pääministerin ilmoitus tai hallituksen selonteko energiapolitiikasta.

Pääministerin ilmoituksessa asiasta käydään täysistuntokeskustelu päätöksiä tekemättä. Selonteossa taas asia lähetetään useimmiten valiokuntaan, jonka mietinnön pohjalta kansanedustajat käsittelevät asiaa.

Kävi asiassa niin tai näin, SDP saa ainakin pidettyä yllä keskustelua ja mahdollisuuden profiloitua asiassa, jossa monet elinkeinoelämän vaikuttajatkin liputtavat TVO:lle.

Kirjoittaja Satu Schauman on Verkkouutisten ja Nykypäivän politiikan toimittaja

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)