Verkkouutiset

Katainen toisti vanhan Nato-kantansa – miksi meteli?

BLOGI

Satu Schauman
Satu Schauman
Satu Schauman on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) toisti kysyttäessä vanhan mielipiteensä lauantain Ylen Ykkösaamussa: Suomen kannattaisi kuulua puolustusliitto Natoon.

Vaikka Katainen erikseen korosti, että kyseessä on hänen henkilökohtainen mielipiteensä, hän on näkemyksineen vähemmistössä eikä tämä hallitus valmistele jäsenyyden hakemista, niin SDP:stä kun keskustastakin katsottiin tarpeelliseksi reagoida Kataisen ”ulostuloon”.

– Nato ei tuo mitään lisäarvoa Suomen turvallisuudelle. Se ei ole ratkaisu, vaan voi tuoda mukanaan muita ongelmia, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kiirehti vakuuttamaan Ylelle.

Tuomioja arvioi Kataisen puhuvan nyt ”vapaammin” ja ”kokoomuslaisena”, kun pääministeriys on päättymässä.

– En pidä hyvänä sitä, että kriisi päällä käydään Nato-keskustelua. Silloin kun näitä keskusteluja käydään, pitää olla pidempää harkintaa ja normaali tilanne, keskustan puheenjohtajan Juha Sipilä kertoi Ylelle.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen taas katsoi blogissaan, että ”kokoomuksen keskustelunavaukset näyttäytyvät viestinä siitä, että Ukrainan kriisin vuoksi Suomessa tarvittaisiin ennen kaikkea aktiivista Nato-keskustelua.”

Ei uusia Nato-avauksia

Ennen kuin rynnätään suin päin eipäs-juupas-Nato-keskusteluun, kannattaa pysytellä kylmästi faktoissa.

Katainen vastasi Ykkösaamussa toimittajan Nato-kysymykseen. Kun vastaus oli jotain muuta kuin ”asia ei ole ajankohtainen”, meteli oli valmis.

Kokoomus linjasi jo puoluekokouksessaan 2006, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja kansainvälistä asemaa.

Uutinen olisi, jos puolueen puheenjohtaja olisi toista mieltä.

Monet pääministeri Kataisen viimeaikaiset ”Nato-avaukset” ovat olleet yksinkertaisesti vastauksia toimittajien esittämiin kysymyksiin.

Tiedän tämän hyvin, koska olen itse ollut työntämässä hänen eteensä nauhuria.

Maaliskuun alkupuolella Katainen oli kiirehtimässä juuri istuntosaliin, kun sote-asioiden jälkeen päähäni pälkähti kysäistä vielä kommenttia turuilla ja toreilla virinneeseen Nato-keskusteluun.

Katainen piti Verkkouutisiin tästä kirjoittamassani pätkässä Suomessa virinnyttä Nato-keskustelua ymmärrettävänä ja tervetulleena, mutta korosti erikseen, että keskustelua pitäisi käydä riiippumatta Ukrainan tilanteesta (tiedoksi Urpilaiselle).

Jutun loppuun kirjasin myös Kataisen vanhan Nato-kannan, jota Katainen ei epäröinyt jo tässä vaiheessa kertoa ”vapaasti” (tiedoksi Tuomiojalle).

Keskustelu yhä tunnetasolla

Jo pelkästään se, että johtava poliitikko sanoo kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä, tuntuu kuumentavan tunteita. Entä sitten analyyttisempi Nato-keskustelu?

Muutama viikko sitten Verkkouutiset teki gallupin, jonka tuloksena 53 prosenttia suomalaisista olisi valmis tukenaan Nato-jäsenyyttä, jos valtiojohto päätyisi jäsenyyden kannalle.

Galluppia syytettiin tarkoitushakuisuudesta, mutta tulokset antavat aihetta pohtia, missä määrin kansan vastustus Nato-jäsenyydelle johtuu siitä, että poliitikot vuodesta toiseen toistelevat, että ”asia ei ole ajankohtainen”.

Jos poliitikot kääntäisivät selkeästi kelkkansa, kansa todennäköisesti seuraisi perässä.

Kansan vastustusta on käytetty myös tekosyynä sille, ettei Nato-asiassa poliitikkojen kannata liikahtaa suuntaan eikä toiseen.

Kun tapasin eduskunnassa Kataisen ja kysyin häneltä pikaisesti kommenttia näistä asioista, hänen näkemyksensä Verkkouutisissa herättivät laajaa suuttumusta etenkin vasemmistonuorissa.

Vähänkin syvemmälle menevä, asiallinen ja analyyttinen Nato-keskustelu on meillä edelleenkin sula mahdottomuus.

Kirjoittaja Satu Schauman on Verkkouutisten ja Nykypäivän politiikan toimittaja

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)