Verkkouutiset

Armotonta kaupankäyntiä kulisseissa

BLOGI

Suvi Hautanen
Suvi Hautanen
Suvi Hautanen oli Verkkouutisten toimittaja 4.11.2021 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kovin vääntö yhteiskuntasopimuksesta on edessä elokuussa. Silloin työmarkkinaosapuolet vääntävät hallituksen kanssa yhteiskuntasopimuksen sisällöstä.

Hallitus aikoo pitää muodollisesti kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta aikataulusta, jonka mukaan hallitus tekee työmarkkinaosapuolille esityksen heinäkuun loppuun mennessä. Työmarkkinaosapuolet eivät kuitenkaan odota vielä esitystä yhteiskuntasopimukseksi, vaan esitystä siitä, miten ja minkälaisessa aikataulussa prosessi etenee elokuussa. Elokuussa neuvotellaan siis siitä, mistä elokuun jälkeen neuvotellaan eli mikä on yhteiskuntasopimuksen sisältö.

Tässä hallitus on joutunut tulemaan vastaan, sillä palkansaajajärjestöt pitivät hallituksen alkuperäistä tavoitetta neuvotella yhteiskuntasopimus valmiiksi 21. elokuuta mennessä liian kireänä.

Hallituksen tavoitteena on edelleen yksikkötyökustannusten alentaminen vähintään viidellä prosentilla. Lisäksi hallitusohjelman mukaan yhteiskuntasopimuksessa sovittaisiin muutosturvasta ja siihen liittyvästä koulutusmallista. Sopimukseen sisältyvät myös maltilliset palkkaratkaisut.

Keväällä yhteiskuntasopimus kaatui lopulta siihen, että palkansaajat eivät olleet valmiita työpanoksen kasvattamiseen ja tuottavuuden lisäämiseen, koska työnantajat eivät olleet valmiita purkamaan kyseisiä toimia, kun julkisen talouden tasapaino ja hintakilpailukyky suhteessa kilpailijamaihin on saavutettu.

Palkansaajat moittivat, että työntekijöille ja työnantajille esitetyt vaatimukset eivät olleet tasapainossa sopimuksessa.

Työelämäasiat kolmikantaan

Osasta keväisessä yhteiskuntasopimusluonnoksessa olleista asioista on jo sovittu hallitusneuvotteluissa. Esimerkiksi osaamisesta ja oppisopimuskoulutuksesta on jo omat kirjauksensa hallitusohjelmassa, samoin työttömyysturvan uudistamisesta ja kannustinloukkujen purkamisesta.

Myös investoinneista ja kasvusta on sovittu jo hallitusneuvotteluissa, mutta niihin työmarkkinajärjestöillä ei ole edes halua puuttua.

Sen sijaan työelämää koskeviin asioihin erityisesti palkansaajajärjestöillä on kova halua vaikuttaa. Niiden tavoitteena on, että kaikki työelämää koskevat asiat valmistellaan kolmikantaisesti. Perinteisesti tämä on tarkoittanut sitä, että työntekijä- ja työnantajapuoli sopivat keskenään asioista, ja hallitus vie muutokset lainsäädäntöön sellaisenaan eteenpäin.

Pelinappuloita ovat esimerkiksi koeaika, määräaikaisuudet ja työaikalait.

Työttömyysturvan uudistuksen hallitus antoi jo kolmikantapöytään, jotta työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta saatiin sopu aikaiseksi. Myös paikallisen sopimisen malli aiotaan valmistella kolmikantaisesti. Elokuussa nähdään, mihin kaikkeen hallitus joutuu suostumaan saadakseen yhteiskuntasopimuksen aikaan.

Giljotiini varalla

Työnantajapuolella ei ole halua ottaa hallitusohjelmasta asioista kolmikantaiseen valmisteluun, vaan hallitusohjelman kirjaukset sopivat työnantajille mainiosti. Niille tärkeintä on kattava sitoutuminen mitattavissa olevaan kilpailukyvyn parantamiseen.

Toisaalta hallituksen peräänkuuluttamat muutokset työ- ja virkaehtosopimuksiin voitaisiin neuvotella myös paikallisesti, jos palkansaajajärjestöjen vaatimukset alkavat tuntua liian kovilta.

Palkansaajajärjestöjen täytyy puntaroida, kuinka paljon asioita ne uskaltavat vaatia sopimukseen, ennen kuin hallitus katkaisee neuvottelut ja järjestöt ovat ulkona kaikesta valmistelusta.

Hallituksen puolestaan täytyy miettiä, vesittääkö kolmikantavalmistelu työelämähankkeille asetetut tavoitteet ja kannattako sen sittenkin pitää kiinni hallitusohjelman kirjauksista ja toteuttaa jo sopimansa kiristystoimet.

Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, giljotiini iskee muun muassa työttömyysturvaan lisäleikkauksin, vuorotteluvapaa lakkautetaan ja vanhempainvapaan lomakarttuma poistetaan. Asuntolainojen korkovähennysoikeus poistetaan, sähköveroa korotetaan ja alkoholi-, tupakka- ja makeisveroa kiristetään. Lisäksi miljardin euron ansiotuloveron kevennykset jätetään tekemättä.

Puolin ja toisin vaikeita päätöksiä, jotka kirpaisevat kansalaisia laajalla rintamalla.

Kirjoittaja Suvi Hautanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän politiikan toimittaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)