Verkkouutiset

Imperiumin vastaisku SDP:ssä?

BLOGI

Alberto Claramunt
Alberto Claramunt
Alberto Claramunt oli Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja 17.9.2021 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliittiset mannerlaatat liikkuvat kotimaan politiikassa. Kokoomus on kannatusmittausten mukaan haastajan asemassa kilpailussa suurimman puolueen paikasta. Muutos on ollut odotettua kovempi, mikä kertoo siitä, että kannatusliikkeet heilahtelevat aiempaa jyrkemmin. Ne voivat heilua myös toiseen suuntaan, jos kokoomuksen poliittiset avaukset onnistuvat. Muiden puolueiden virheisiin ja ennen kaikkea Juha Sipilän epäonnistumiseen kokoomus ei voi luottaa. Mahdollinen uusi nousu on itsestä kiinni.

Mutta tapahtuu sitä muuallakin mielenkiintoisia liikkeitä, muun muassa SDP:ssä. Parisen viikkoa sitten koettiin jonkinasteinen poliittinen yllätys, kun entinen valtiovarainministeri ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ilmoitti asettuvansa ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleissa. Useimmat, jopa SDP:n sisällä, arvelivat Urpilaisen jättävän politiikan ainakin tilapäisesti kärsittyään tappion varsin katkeran pj-kisan päätteeksi. Kaupungilla puhuttiin kansainvälisistä tehtävistä, ja arveltiin asemansa vahvistamista yrittävän uuden SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen suorastaan toivovan Urpilaisen siirtyvän syrjään politiikasta. Mutta Urpilainen päätti toisin: oliko kyseessä yksittäinen henkilökohtainen ratkaisu, vai osa suurempaa kuviota?

Muutakin merkille pantavaa on tapahtunut SDP:n sisällä viime aikoina. Helsingin piirin puheenjohtajakisassa Urpilaisen leiriin laskettu, entinen ministeri Lauri Ihalaisen erityisavustaja ja ministeri Krista Kiurun valtiosihteeri, Pilvi Torsti löi vastaehdokkaansa selvästi. Torstin taustajoukoissa häärivät tiettävästi suurelta osin samat voimat, jotka tukivat Jutta Urpilaista viime kevään taistoissa. Helsingin piiriä on pidetty Urpilaiselle myönteisenä ja piirikokouksen valinnat tukevat tätä käsitystä.

Kolmas signaali löytyy Uudenmaan vaalipiiristä: useat keskeiset Jutta Urpilaisen lähipiiriin kuuluvat toimijat ovat ryhtyneet tukemaan toistaiseksi tuntemattoman, SDP:n ruotsinkielisen piirin FSD:n varapuheenjohtajan Michael Mobergin, kampanjaa kevään eduskuntavaaleissa. Tiettävästi mukana ovat ainakin Urpilaisen entinen talouspoliittinen erityisavustaja Ville Kopra, ja useita muita Urpilaisen keskeisiä tukijoita. Vaalipäällikkönä toimii Tage Lindberg, Urpilaisen entinen ykkösavustaja ja luottomies.

Michael Mobergin tausta on puolueessaan poikkeuksellinen. Hän on entinen rauhanturvaaja ja ammattisotilas, ja nyt sairaalalaitteistoa myyvän kansainvälisen yrityksen maajohtaja Suomessa. Kaksikielisenä toimijana ja ammattitaitoisten tukijoidensa voimin Moberg voi hyvinkin heittää uskottavan haasteen FSD:n puheenjohtajalle, kansanedustaja Maarit Feldt-Rannalle, joka on ehdokkaana samassa vaalipiirissä. Feldt-Ranta tunnetaan Urpilaisen ehkä suurimpana eduskuntaryhmään kuuluvana kriitikkona, joten Urpilaisen lähipiirin ilmestyminen Mobergin kampanjaa tekemään tuskin on sattumaa.

SDP:n sisäinen tila on ollut spekulaation kohteena pitkään. Viimeaikaiset, edellä mainitut tapahtumat antavat ymmärtää, että SDP:n puoluekokouksessa hävinnyt siipi ei ole heittänyt hanskoja tiskiin. Uusi taistelu SDP:n suunnasta voi hyvinkin olla oven takana, varsinkin jos kevään vaalit menevät puolueen kannalta heikosti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)