Verkkouutiset

Yritystä, ei tekohengitystä

BLOGI

Henriikka Pulli
Henriikka Pulli
Henriikka Pulli on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimituspäällikkö.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Microsoftin ja Broadcomin lähes perättäiset ilmoitukset toimintojensa lakkauttamisesta Oulussa ovat vetäneet helleviikolla synkäksi paitsi yritysten pian työtä vaille jäävät ict-ammattilaiset, myös poliitikot. Moni kansanedustaja on ehättänyt vaatimaan valtion toimenpiteitä Oulun auttamiseksi ja uusien työpaikkojen synnyttämiseksi. Muun muassa SDP:n Tytti Tuppurainen peräsi Yle Uutisten haastattelussa lisää äkillisen rakennemuutoksen tukea Ouluun ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puolestaan ehdotti, että työtä vaille jäävät voitaisiin laittaa kehittämään sote-alueiden tietojärjestelmiä.

Oulua koettelevat synkät yt-uutiset ovat vieneet puhdin niiltä hyviltäkin uutisilta, joita kuluvalla tuloskaudella on pörssiyhtiöistä sentään jonkin verran kuulunut. Kun suuret pörssiyritykset ovat kertoneet myynnin polkevan paikallaan, pienemmät yritykset kuten komposiittiprofiileja ja putkia valmistava Exel Composite ja lasiteknologiayritys Glaston ovat ilahduttaneet sijoittajia positiivisilla tulosuutisilla.

Omaa luokkaansa on toki ollut myös nahkansa luonut Nokia, jonka osake kallistui torstaisen tulosjulkistuksen jälkeen reippaasti. Nokia väläytti tulosjulkistuksen jälkeen, että sillä on mahdollisesti tarpeita tehdä lisärekrytointeja myös Ouluun. Pelkästä Nokiasta ei Oulun pelastajaksi kuitenkaan ole. Mutta ei ole valtiostakaan, jota poliitikot huutavat aina ensimmäisenä apuun. Tekohengityksellä ei synny mitään pysyvää.

Oulun seudulle tarvitaan nyt hyviä yritysideoita sekä uskallusta ja halua yrittää. Jotta into oman yrityksen perustamiseksi ei hyytyisi heti alkumetreillä, auttaisivatko seuraavat toimenpiteet: Lisätään joustavuutta yrittäjyyden ja palkansaajana olemisen välille. Piristetään pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusmahdollisuuksia. Luodaan kuntiin toimivat palvelumarkkinat, jotka mahdollistavat pientenkin yritysten pääsyn mukaan. Pienennetään ensimmäisen, ja miksei toisenkin työntekijän palkkaamisesta syntyvää riskiä. Luovutaan takaisinottovelvoitteesta ja helpotetaan sukupolvenvaihdoksia.

Kuulostaako tutulta? Nämä ja muutama muu lisäpointti yrittäjyyden esteiden vähentämiseksi löytyvät kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkuun puolivälissä julkaistusta raportista Kymmenen tavoitetta yrittäjyyden edistämiseksi, johon materiaali kerättiin suoraan yrittäjiltä itseltään.

Uudet työpaikat syntyvät tutkitusti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Nyt jos koskaan olisi tilaisuus kokeilla, miten yrittäjien omilla resepteillä syntyisi uutta. Käsikirja on jo valmiina. Seuraavaksi rohkeutta säännösviidakon perkaamiseen tarvitaan poliitikoilta.

Kirjoittaja Henriikka Pulli on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimituspäällikkö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)